Onze vestigingen blijven gesloten tot en met 15 maart 2021.
Kijk op schunck.nl/corona voor de actuele status en specifieke informatie over museum, bieb, educatie, muziek en dans.

The post-industrials

SCHUNCK Glaspaleis
(Vitrine (0))

26-11-2017 t/m 14-01-2018

Entree: gratis

Categorie: Beeldende kunst

Doelgroep: Jongeren, Volwassenen

Heerlens subculturen onder de loep

the postindustrials logoNa het vallen van de Lange Jan kleurde Heerlen grijs. Massale nieuwbouw leek de stad niet te redden, en arbeiders bleven gedesillusioneerd thuis. Maar in de kieren van het beton groeide ook nieuwe creativiteit, van gitzwart tot fluoriserend groen. In de subculturen van de post-industriële steden vonden nieuwe generaties hun eigen weg.

In samenwerking met Historisch Goud laten we in deze tentoonstelling  de verscheidenheid van diverse subculturen in Heerlen en omstreken zien.

Het zijn scenes die meer betekend hebben dan lekker dansen en bierdrinken: het zijn scenes die zich bijvoorbeeld afzetten tegen een op geldbeluste maatschappij, of terugtrekken uit een kille gerationaliseerde wereld en een alternatief bieden. Scenes die ook samenkomen, om op te komen voor cultuur: een jongerencentrum of concertzaal.

Naast hippies, punkers en wavers, zien we een hiphop- en een hardcore scene, skaters in de jaren ’80, of goth’s en gabbers in 90’s.

Tentoonstelling in vitrine SCHUNCK Glaspaleis

De tentoonstelling is samengesteld uit (foto)materiaal dat beschikbaar is gesteld door particulieren. Voornamelijk uit de Punk en Wave periode (van de late jaren 70 tot midden jaren 80)  zijn er bijzondere en volkomen unieke collecties opgedoken. Scenes die je verwacht op foto’s van het Londen of Berlijn uit de 80’s, maar niets is minder waar. Je ziet het Emmaplein in Heerlen, of het kraakpand ‘De Vrije Bocht’ in Eygelshoven.
De tentoonstelling begint bij het einde van de ‘oude industrie’ – de sluiting van de mijnen – en de opkomst van een jongerenbeweging. Al snel ontstaan allerhande subculturen, aangedreven door een veranderende sociale wereld en muziek die mensen verbindt van over de hele wereld.

 

english

After the collapse of the ‘Lange Jan’ chimney, Heerlen turned grey. But in between the cracks in the concrete, new creativity blossomed and new generations paved their own way. Together with Historisch Goud, SCHUNCK is bringing the rich history of Heerlen’s subcultures to life.

Your photo on display!
Do you have party photos, concert photos, or selfies from 1970 to 2010? If so, send them to urban historian Michel Lemaire and we may choose your photo to display! [email protected]

schunck* is cashless

Je kunt in SCHUNCK uitsluitend met betaalpas betalen!

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen