U bevindt zich hier – Geschiedenis van het Glaspaleis

SCHUNCK Glaspaleis
(Vide, centrale hal)

13-10-2019 t/m 31-12-2021

Entree: gratis

Categorie: Beeldende kunst

Doelgroep: Docenten en leid(st)ers, Jongeren, Kinderen, Peuters en kleuters, Senioren, Volwassenen

U bevindt zich hier, is een semi- permanente presentatie over de geschiedenis van het Glaspaleis op de vide in de centrale hal. De presentatie vertelt het verhaal over het Glaspaleis, over de architectuur en over de verschillende invullingen door de jaren heen. Aan de hand van foto’s, teksten archiefmateriaal en objecten krijgt de bezoeker inzicht in de historie van het iconische gebouw. Voor de tentoonstellingsvormgeving werkt SCHUNCK samen met Paulien Berendsen, Studio Parade.

De tentoonstelling wordt gerealiseerd in een co-productie van SCHUNCK met Rijckheyt, centrum voor regionale geschiedenis, en is voor een langere periode op de vide in de hal van het Glaspaleis te bezoeken. Er zullen onder andere foto’s, documenten en objecten uit alle verschillende perioden van het bestaan van het Glaspaleis te zien zijn. Aangevuld met video- en geluidsfragmenten.   

 “We achten het van groot belang om het verhaal van het Glaspaleis te vertellen dat in de herinnering van zoveel mensen uit de stad leeft en dat voor velen een herkenbaar landmark is. Eerdere tentoonstellingen als ‘Ik verzamel’ (Marc Volger, 2014) of ‘The Post-Industrials’ (eveneens een co-productie met Rijckheyt, 2017-2018) leidden tot veel positieve reacties van bezoekers die zichzelf of een stukje van de gezamenlijke geschiedenis van hun stad herkenden. Ook geven veel van onze bezoekers een grote interesse aan in het verhaal en de constructie van dit markante gebouw. Daarom richten we nu een plek in waar deze historie aandacht krijgt.”, vertelt Patricia van den Ende, senior curator bij SCHUNCK: “Er huizen zoveel verhalen binnen deze glazen wanden. Niet alleen van het warenhuis Schunck met de eerste lift van Heerlen, maar ook van minder bekende periodes zoals de korte tijd dat kunstenaars en anti-kraakbewoners het gebouw als atelier en woning gebruikten. Deze verhalen willen we graag optekenen, conserveren en teruggeven.”.  

Het tentoonstellingsontwerp is in handen van Paulien Berendsen van Studio Parade, die eerder tentoonstelling realiseerde voor onder meer de Dutch Design Awards, het Stedelijk Museum Den Bosch, Museum Boijmans Van Beuningen en het Cuypershuis in Roermond. Zij heeft zich voor de opstelling laten inspireren door het begrip ‘etaleren’ dat onlosmakelijk verbonden is met de oorspronkelijke functie van het Glaspaleis als warenhuis –  en brengt het verhaal op speelse wijze in diverse display-kabinetten. De bezoeker mag zelf het verhaal ‘ontdekken’ door bijvoorbeeld diverse lades openen van díé elementen van het verhaal waarvan hij of zij meer wil weten.  

Blog - verhalen rondom het Glaspaleis

Ter gelegenheid van deze expositie houden wij een blog bij. Deze blog brengt de verhalen rondom het SCHUNCK Glaspaleis uit het verleden én het heden bij elkaar in een collectie van herinneringen, oud beeldmateriaal, feiten en archiefmateriaal. Heb jij zelf ook een verhaal rondom het SCHUNCK Glaspaleis? Deel het met ons via tentoonstelling[at]schunck.nl.

Opening

U bevindt zich hier – de geschiedenis van het Glaspaleis opende op 12 oktober 2019 om 17:00 uur openen samen met de tentoonstellingen depARTment STORE – 75 jaar beeldende kunst in Heerlen, George Korsmit – Homage to the soul en Christie van der Haak – Knisper knasper knoesper. 

Voor meer informatie rondom het programma, kijk hier >>

praktische informatie

De expositie U bevindt zich hier – de geschiedenis van het Glaspaleis is doorlopend te bezoeken
Maandag – zaterdag 9.00 – 17:30 uur
Zondag: 11:00 – 17:00 uur

De expositie wordt gemaakt in co-productie met Rijckheyt | Centrum voor regionale geschiedenis

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen