Vernieuwerslab #1

SCHUNCK Glaspaleis, Auditorium (+5)


30-05-2017 van 19:30 t/m 22:00

Entree: gratis

Categorie: Architectuur

Doelgroep: Volwassenen

Het Vernieuwerslab organiseert in 2017 een reeks van 8 themabijeenkomsten rondom maatschappelijke thema's.

** volgeboekt **

Deze bijeenkomst is volgeboekt. Wil je graag op de reservelijst? Mail dan je gegevens naar [email protected]

Meet-up #1

In de allereerste meet-up op 30 mei vanaf 19.30 uur staat het thema nieuwe initiatieven voor stad en dorp centraal en gaan we opzoek naar antwoord op de vraag: Op welke manier dragen nieuwe initiatieven voor stad en dorp bij aan het aanpakken en oplossen van de grootste uitdagingen van onze tijd?

Over

Het Vernieuwerslab is ontstaan vanuit mensen die oplossingen willen bedenken voor huidige en toekomstige uitdagingen. Al snel bleken thema’s zoals onderwijs, wonen, werken, gezondheid, duurzaamheid, armoede, jong en oud zijn in de regio belangrijke aandachtsgebieden. Het Vernieuwerslab is een regionaal laboratorium voor bijzondere ideeën waar we van elkaar kunnen leren door successen en belemmeringen met elkaar te delen, maar vooral ook te doen! Of je nou medewerker bij een gemeenten, maatschappelijke organisatie, student of bewoner bent, iedereen is welkom om onderdeel te worden van de community voor bijzondere ideeën in de samenleving.

Programma

MARK VERHEIJDE
We lopen met z’n allen weg met de nieuwe bewonersinitiatieven. Met een beetje ruimte en minder regelzucht lijken hele bevolkingsgroepen geactiveerd te worden. Wat is er eigenlijk aan de hand in participerend Nederland? Mark Verheijde, adviseur Burgerparticipatie en Open Overheid, neemt u mee op een korte en inspirerende reis door de boeiende wereld van maatschappelijke initiatieven en bewonersactiviteiten. We verkennen hoe burgerinitiatieven ontstaan, groeien en ophouden. Hoe werkt het tegenspel met overheden voor hen? Welke resultaten worden er gehaald? Waar gaat het eigenlijk mis? Wat merkt de rest van de samenleving ervan? Wat kan een overheid ermee? Wat betekenen maatschappelijke initiatieven voor de toekomst van het land, provincie of gebied? Met diverse voorbeelden en onderzoeksresultaten laat Mark Verhijde zien dat we kritisch benieuwd mogen zijn, als het gaat om de waarde van burgerinitiatieven.

mark verheijde

MARLEEN VAN RIJNSBERGEN

Marleen van Rijnsbergen is gedeputeerde werk & welzijn bij de Provincie Limburg en zal in haar verhaal vertellen op welke manier een sociale agenda voor Limburg bijdraagt aan het creëren van positieve gezondheid en burgerkracht. Maar ook welke rol de provincie speelt bij het ontwikkelen van initiatieven.

marleen van rijnsbergen

DROOMPLEIN DE WIEËR
Na de sloop van enkele woningen aan de Abel Tasmanstraat in Heerlerheide kregen bewoners het idee om een droom- en doeplein te realiseren waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten.

droomplein heerlerheide

D’R DURPSWINKEL
D’r Durpswinkel in Simpelveld is een initiatief van maatschappelijke organisaties dat mensen samen willen brengen, aanmoedigen er voor elkaar te zijn en mensen helpt waar nodig.

durpswinkel2

 

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen