SCHUNCK heropent – onder voorbehoud – vanaf 19 mei. Leerlingen muziek & dans zijn dan weer welkom. De bibliotheek en het museum blijven voorlopig gesloten. Kijk op schunck.nl/corona voor de actuele status en specifieke informatie over museum, bieb, educatie, muziek en dans.

Wandschildering: George Korsmit - Homage to the Soul

SCHUNCK Glaspaleis
(Trappenhuis (5 verdiepingen))

13-10-2019 t/m 02-08-2020

Entree: gratis

Categorie: Beeldende kunst

Doelgroep: Volwassenen

In 2019 nodigt SCHUNCK opnieuw een kunstenaar uit de gemeentelijke collectie uit om de wandschildering in het trappenhuis van het Glaspaleis te verzorgen.

Voor de tentoonstelling Homage to the Soul maakte George Korsmit  acht wandschilderingen in het trappenhuis van het SCHUNCK Glaspaleis. Toeval en kans spelen in zijn werken een belangrijke rol. De kleuren en vormen waaruit de schilderingen bestaan zijn gedobbeld en blind gekozen door een ander dan de kunstenaar.

Korsmit werkt de uitkomsten uit in beelden die altijd in relatie blijven staan met degene die het werk mede heeft bepaald. Deze uitkomst is altijd onvoorspelbaar en vrij van figuratie. ‘Geritualiseerd toeval’ zoals Korsmit het zelf noemt. Steeds vaker werkt hij samen met anderen en beperkt hij zijn eigen rol tot die van intermediair en uitvoerder. Hij bepaalt dan alleen nog de stappen en regels waarmee een werk tot stand komt. Het contact met de ander en de locatie waar het werk ontstaat zijn altijd van invloed op de uitvoering.

In het trappenhuis van SCHUNCK brengt Korsmit bestaande en nieuwe werken samen. In Homage to the Soul zijn wandschilderingen te zien die eerder op locatie gemaakt werden in o.a. Amsterdam, Seoul, New York, Peekskill, Jixiang en die nu voor het eerst samenkomen. Nieuw is het werk Homage to the Soul (Dom Hans van der Laan, 2019). Daarvoor verbleef Korsmit in Abdij St. Benedictusberg om ter plaatse in een stilteruimte van het klooster het grid en kleuren te bepalen.

Deze timelaps is the-making-of van de muurschildering op de tweede etage van het trappenhuis: Nobody’s Out There. 2007–2019. 608 × 312 cm. Acryl / acrylic. 223 kleuren werden blind gekozen door assistenten uit een voorraad van 1114 Pantone kleuren. Afmetingen van het grid werd bepaald door de kunstenaar met behulp van dobbelstenen. Een eerste versie van Nobody’s Out There is uitgevoerd in W139 in Amsterdam in 2008.

Muurschilderingen in SCHUNCK trappenhuis

Muurschilderingen spreken wereldwijd een breed publiek aan. Ook in Heerlen hebben ze een bijzondere positie gekregen. Zo ook in SCHUNCK Museum. Sinds 2012 hebben diverse collectiekunstenaars – Hadassah Emmerich, Troy Lovegates, Jan van der Ploeg, Wafae Ahalouch El Keriasti, Roland Schimmel, Femmy Otten, George Korsmit en vanaf augustus Gijs Frieling – in het SCHUNCK Glaspaleis muurschilderingen gerealiseerd. Het zijn interventies in de architectuur van het Glaspaleis, verspreid over de vijf verdiepingen van het inpandige trappenhuis. SCHUNCK ontvangt een financiële bijdrage van het Mondriaan Fonds voor de muurschilderingen én de integratie ervan in de beeldende kunstcollectie. Tijdelijk aanwezig, maar tegelijkertijd vereeuwigd.

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen