Werner Mantz in de Mijnstreek

20-09-2015 t/m 25-10-2015

Entree: gratis

Categorie: Architectuur, Beeldende kunst

Doelgroep: Jongeren, Senioren, Volwassenen

Deze tentoonstelling is geopend van donderdag t/m zondag van 12.00 - 17.00 uur.

Een impressie van de tentoonstelling

Fotografietentoonstelling

In het Jaar van de Mijnen is er veel aandacht voor het inmiddels verdwenen industriële erfgoed van de Limburgse Mijnstreek. Met 80 vintage foto afdrukken die fotograaf Werner Mantz in de jaren dertig onder andere maakte in opdracht van de Staatsmijnen van Limburg (DSM), duiken we in de geschiedenis van deze regio.

Op basis van archiefonderzoek en een grondige inventarisatie brengt gastcurator Flos Wildschut herkenbare beelden bij elkaar van onder andere de Staatsmijnen Maurits en Emma en de haven in Stein. Deze beelden zijn van grote historische waarde, maar ook uit fotografisch en architectonisch oogpunt zijn ze interessant. De autonome kracht van de beelden speelt in de foto’s een even grote rol als de documentaire betekenis ervan.

De fotoseries die Werner Mantz van de Limburgse mijnen maakte zijn tot op heden nog nooit in hun volledigheid getoond of gepubliceerd. Deze omvangrijke tentoonstelling brengt daar verandering in met beelden afkomstig uit verschillende (inter)nationale collecties.

De tentoonstelling is samengesteld door gastcurator Flos Wildschut op initiatief van SCHUNCK en de Werner Mantz familiestichting, alsmede de particuliere Werner Mantz stichting.

 

Werner Mantz

Werner Mantz (Keulen 28.04.1901 – Eijsden 1983) fotografeert in de jaren twintig en dertig voornamelijk architectuur en industrie in de regio’s Keulen en Limburg. Hierbij werkt hij onder andere voor Frits Peutz, Provinciale Waterstaat en de Staatsmijnen. Mantz, die bekend staat als fotograaf van de Nieuwe Zakelijkheid, schept beelden vol contrasten waarin een strakke kadrering en filmische aspecten getuigen van het vooruitgangsgeloof in de mijnbouwperiode. Eind jaren dertig richt Mantz zich meer op portretfotografie.

 

Maak je eigen foto’s #MijnMantz

Gebruik Instagram en maak foto’s van jouw omgeving in de stijl van Werner Mantz. Iedereen kan meedoen! Fotografeer elementen uit architectuur, bijvoorbeeld strakke lijnen of robuuste vormen van gebouwen, of maak een foto van overblijfselen uit het mijnverleden. Gebruik de zwart-wit filter op Instagram en post je foto met #MijnMantz. Samen vormen alle Instagram foto’s een digitale presentatie gerelateerd aan de tentoonstelling Werner Mantz in de Mijnstreek.

 

Opening & IBA meets IBA Parkstad

De directeur en medewerkers van SCHUNCK nodigen je uit voor de opening op zaterdag 19 september om 17.00 uur in SCHUNCK Collectors House.

Voorafgaand wordt de tentoonstelling ‘IBA meets IBA Parkstad‘ door de gedeputeerde voor cultuur, Ger Koopmans en Jo Coenen, curator/directeur IBA Parkstad, geopend om 15.30 uur in het Glaspaleis. Ook hier ben je van harte welkom.

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen