We gaan de daken op!

Wie door het centrum van de stad loopt wordt voortdurend geprikkeld en verrast. Een compact en daardoor druk gebied, waar de openbare ruimte een podium is voor evenementen, experimenten en ontmoetingen. Eigenwijs en onderscheidend, want in Heerlen gebeurt het stadsleven nog op een tweede laag: de daken!

Aanleiding & idee

Heerlen is een dichte stad met een uitgesproken divers dakenlandschap. Grote – vaak lelijke – grijze dakoppervlakten met allerlei technische constructies bepalen het beeld dat zich vanuit onze werkvloer en ons dakterras in SCHUNCK (zittend in het restaurant) opdringt. Een beeld dat je vanuit veel gebouwen hebt, want Heerlen heeft nogal wat hoogbouw gerealiseerd in de afgelopen 50 jaar. Deze grote oppervlakten midden in de stad bieden een uitgesproken potentieel – voor groen, cultuur, voedsel, sport, wonen en zeker nog meer!

Het is ons plan om een aantal daken te transformeren en met verschillende programma’s te bespelen en daarmee een formule te starten die bij succes verder kan groeien. Het doel is om zo veel mogelijk daken duurzaam in gebruik te nemen en met elkaar te verbinden, zodat deze tweede laag in de stad een echte toevoeging wordt.

 

Winnaars ideeënwedstrijd

In 2019 is SCHUNCK begonnen met een dakenscan en een internationale ideeënprijsvraag voor zeven daken in Heerlen. De prijsvraag leverde 53 geldige inzendingen op van architecten- en ontwerpbureaus uit elf verschillende landen. De jurering van deze inzendingen vond plaats in twee fases. Begin november 2019 werd een selectie gemaakt van tien projecten die, individueel, een extra opdracht van de jury kregen.

In januari 2020 werden hieruit de drie winnaars gekozen. 

(in willekeurige volgorde):

Less Building, More People – A festival with a legacy door Tom van Odijk, David Baars en Panagiotis Seltsiotis (TomDavid Architecten, Rotterdam)

De afgelopen jaren zijn veel winkelstraten in Europa getroffen door de detailhandel crisis. Lege, ongebruikte winkelvloeren transformeren tot groene ruimtes, opengesteld voor het publiek, lijkt een oplossing die het ontdekken waard is. De architecten stellen voor om in eerste instantie het dak van de H&M winkel van Heerlen te verwijderen en te vervangen door een openbare tuin. Het voorstel slaat twee vliegen in één klap: het geeft lege, maar niet-toegankelijke ruimte terug aan de inwoners van de stad en ondersteunt de klimaatagenda van Heerlen door die ruimte groen te maken. Bovendien zou het dakenlandschap van Heerlen met deze aanpak diverser worden. Een innovatief project met een richtinggevende strategie voor steden met vergelijkbare problemen.

World of Wonder door Giulia AzariaIñigo Ruiz en Linda Tonin (SELVATICO, Amsterdam)

Originele festivalconcepten hebben de mogelijkheid om steden op de internationale agenda te zetten. World of Wonder stelt een festival van daken-installaties voor. Men wil een eilandengroep van follies, ofwel decoratie-architectuur, op het dak creëren, tijdelijke monumenten voor de verbeelding, droomachtige plaatsen van anderszijn die een beloning vormen voor de inspanning om op de daken te geraken. Het project ving aan als een festival van tijdelijke installaties, maar haar potentieel ligt in de mogelijkheid om paviljoens te produceren die blijvend zullen zijn. Door de jaren heen zou zo een eclectische, maar samenhangende verzameling droommachines het resultaat kunnen zijn, waarmee Heerlen tot dakenhoofdstad kan verworden.

Create Your Own door Lieke Robben en Isabel Morales García uit Amsterdam

Wat men ook op de daken van Heerlen wil programmeren, er zal altijd behoefte zijn aan ondersteunende structuren. Door de eenvoudige architectuur van de plantenkas over te nemen, stelt Create Your Own een uniforme, neutrale taal van grote eenvoud voor, geworteld in het nuttige. Dit project wil geen architectonisch statement afleggen, maar een infrastructuur aanbieden die gemakkelijk kan worden overgenomen door inwoners  die geïnteresseerd zijn in de dakenbeweging. Het is zelfs een intelligente strategie om de lokale bevolking uit te nodigen hun daken in gebruik te nemen en hun stad groener te maken.

Alle ingezonden plannen zijn  te zien in de tentoonstelling Uit je dak in SCHUNCK Museum met speciale aandacht voor de tien deelnemers aan fase twee.

De internationale vakjury bestond uit: Sonja Beeck, Frank Havermans, Cédric Libert, Peter Veenstra en Robert Thiemann. Zij werden gesteund door een zakelijke jury (zonder stemrecht) bestaand uit: Mathea Severeijns, Rocco Malherbe, Douwe Dijkstra, Kor Bonnema en Martijn Valk.

 > Jury report Rooftop Competition Part 2

The Heerlen Rooftop Project: een traject van jaren

The Heerlen Rooftop Project is een traject van jaren. Begin 2018 is gestart met het concretiseren van het idee en het onderzoeken van de uitvoerbaarheid van verschillende plannen. Het dakenlandschap omvormen tot een levendig organisme midden in de stad. Sport en recreatie, cultuur en natuur en wonen en energie;  een kleine kosmos in het grote geheel. Voor nu nog een droom maar tijdens sessies met geselecteerde partners uit de binnenstad van Heerlen worden de ideeën getoetst.

 

 

Brainstormsessie 19 april 2018 - 'Heerlen centrum 2021'

Op 19 april werd er voor een breed publiek (kunstenaars, pandeigenaren, politici, woningbouwverenigingen, architecten, journalisten, etc.) een open brainstorm-middag georganiseerd waarbij allerlei ideeën aan de orde kwamen. Door middel van een sterke opkomst en 3 praktijkervaringen elders, willen we enthousiasme en interesse opwekken bij onder andere de Heerlense bestuurders.

De handouts van de presentaties die deze middag gehouden werden, zijn hier te bekijken.
Höhenrausch Linz / presentatie door Rainer Jessl
Met een dak kun je zoveel meer / presentatie door Hans Linders
Rotterdamse Dakendagen / presentatie door Léon van Geest

 

In de pers:

https://heerlenmijnstad.nl/nieuws/vanaf-april-activiteiten-op-het-dak-van-parkeergarage-als-proef-voor-het-heerlens-dakenproject 

 https://architectenweb.nl/nieuws/artikel.aspx?ID=47284 

 https://www.architectuur.nl/nieuws/exposities/winnaars-heerlen-rooftop-project/ 

https://www.wettbewerbe-aktuell.de/ergebnis/the-heerlen-rooftop-project-105814 

https://www.architectuur.nl/nieuws/exposities/winnaars-heerlen-rooftop-project/ 

 https://www.conceptcloudt.eu/rooftop-project-heerlen 

Rooftop Project Heerlen artikel Dagblad de Limburger 03-05-2018

 

 

1971-73 Rooftop Oasis Structures [Haus Rucker-Co]

Samenwerkingspartners en sponsoren 

The Heerlen Rooftop Project wordt mede mogelijk gemaakt door: gemeente Heerlen, provincie Limburg, IBA Parkstad, zes pandeigenaren, een vijftal ondernemers, Brasserie Mijn Streek, Chezweitz Berlijn, Lola landscape architects (adviseur), BernardinuscollegeCITAVERDEcollege, Basisschool Wonderwijs, Q-park, Imkervereniging Mijnstreek. 

 

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen