The Heerlen Rooftop Project

Fase 1

Uit je dak

Scroll omlaag naar de deelnemers

EEN INTERNATIONALE IDEEËNPRIJSVRAAG

In 2019 heeft SCHUNCK een internationale ideeënprijsvraag uitgeschreven voor architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten en designers. Het resultaat was uitermate bijzonder en inspirerend: 53 inzendingen uit 12 landen – een breed en schitterend caleidoscoop aan thema’s van klimaat, biodiversiteit, re-use & recycling, ondernemerschap, urban farming, urban gardening tot alternatieve energieën en reductie van de gebouwde materie.

De prijsvraag bestond uit twee delen. In het eerste gedeelte werd aan de ontwerpers gevraagd om een masterplan te ontwikkelen voor 7 gekozen daken rondom SCHUNCK in het centrum van Heerlen. De opgave was het tot nu toe onbenutte potentieel van de grijze daken gebruiken voor een duurzamere, klimaat-georiënteerde inrichting van de leefomgeving. Omdat daken daarnaast speciale locaties zijn, die een nieuw perspectief op de stad kunnen bieden, werd als voorwaarde gesteld dat de daken zich procesmatig zouden kunnen ontwikkelen van een tijdelijke proefinrichting (festival) tot een duurzame transformatie.

In november 2019, heeft een internationale jury, bestaande uit vakdeskundigen en zakelijke belanghebbenden (adviseurs) uit de regio, tien deelnemers uit het veld van de 53 ingezonden projecten gekozen voor een verdiepingsslag. De tien geselecteerde bureaus hebben telkens een persoonlijke opdracht meegekregen en een vergoedingsbijdrage voor het tweede gedeelde van de prijsvraag. Medio januari 2020 werd het onderzoek afgerond met een tweede jurymoment en de selectie van de drie winnaars. Elk winnend ontwerp werd met €10.000,- bekroond.

De ontwerpen dienen als inspiratiebron voor zowel het festival alsook voor een langdurig perspectief en verbeelden op indrukwekkende manier welk potentieel in de nog onbenutte daken ligt!

Jury: (Peter Veenstra/Lola Landscape Architects, Robert Thiemann/Frame Magazine, Cédric Libert/CIVA – Stichting voor Architectuur, Studio Frank Havermans, Sonja Beeck/Chezweitz Szenografie)

Maak je keuze

Ontwerpbureaus
53

Weergave:

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen