Basquiat

SCHUNCK presenteert met trots de tentoonstelling Basquiat, The Artist and His New York Scene, de Europese première van het vroege werk en leven van kunstenaar Jean-Michel Basquiat en zijn tijdgenoten. De tentoonstelling zal van 2 februari 2019 t/m 2 juni 2019 in Heerlen te zien zijn.

 

*kaarten met kortingen of acties zijn enkel aan de kassa verkrijgbaar

 


Maak kennis met het werk en leven van deze iconische kunstenaar in zijn jonge jaren, in de intieme setting van het appartement dat hij in 1979 deelde met zijn toenmalige vriendin Alexis Adler. SCHUNCK brengt hiervoor de tentoonstelling Basquiat Before Basquiat: East 12th Street, 1979-1980 van het Museum of Contemporary Art Denver naar het Europese continent. Met de bruisende en rauwe New Yorkse kunstscene waarin Basquiat in no time de stap maakte van de straat naar het werk dat wij van hem kennen. We presenteren zijn werk in deze ontwikkelingsjaren: van de poëtische graffiti-teksten tot de vrijwel onmiddellijk fel begeerde canvassen waarvan er een vroege reeks in de tentoonstelling te zien is. We ontmoeten die scene in de tentoonstelling waarmee Basquiat doorbrak, de grote en legendarische Times Square Show in 1980. Centraal in de tentoonstelling in SCHUNCK staan originele werken van hemzelf en anderen als Keith Haring, Nan Goldin en Jenny Holzer. De tentoonstelling belicht daarnaast ook een bijzonder stuk Nederlandse kunstgeschiedenis door de zeer snelle Nederlandse receptie van Basquiat en zijn scene te laten zien.

** accent: Basquiat before Basquiat

SCHUNCK neemt de bestaande tentoonstelling Basquiat Before Basquiat: East 12th Street, 1979-1980 over van het Museum of Contemporary Art Denver. De tentoonstelling toont vroege werken, foto’s en documentatie van

de vormende jaren van Jean-Michel Basquiat, voordat hij zijn doorbraak beleefde in de New Yorkse kunstscene. In deze periode deelde hij een klein appartement op East 12th Street met zijn vriendin Alexis Adler en genoot hij bescheiden bekendheid als deel van het graffiti-duo SAMO©. Via tekeningen, collages, persoonlijke notities, beschilderde objecten en aan de hand van Adlers talrijke foto’s uit deze periode, wordt in de tentoonstelling onderzocht hoe de artistieke praktijk van Basquiat gevoed en gevormd werd door het leven in New York. Basquiat Before Basquiat is samengesteld door Nora Burnett Abrams, curator bij het MCA Denver.

 

Zie ook de recensie in de New York Times over de tentoonstelling.

Painted television in the apartment, c. 1979–1980. Photograph by Alexis Adler. Basquiat Before Basquiat: East 12th Street, 1979-1980 is organised by Museum of Contemporary Art Denver.

Painted television in the apartment, c. 1979–1980. Photograph by Alexis Adler.

Basquiat performing in the apartment, c. 1979–1980. Photograph by Alexis Adler. Basquiat Before Basquiat: East 12th Street, 1979-1980 is organised by Museum of Contemporary Art Denver.

Basquiat performing in the apartment, c. 1979–1980. Photograph by Alexis Adler.

Basquiat in the apartment, 1981. Photograph by Alexis Adler. Basquiat Before Basquiat: East 12th Street, 1979-1980 is organised by Museum of Contemporary Art Denver.

Basquiat in the apartment, 1981. Photograph by Alexis Adler.

** accent: SAMO (c)

Van eind jaren zeventig tot het begin van 1980, is de straat de inspiratiebron en het canvas van Basquiat. New York werd destijds overspoeld met graffiti, maar de toon van de straatkunst van Basquiat en zijn jeugdvriend Al Diaz viel op. Samen vormden ze het duo SAMO©, een afkorting van ‘same old shit’. Ze onderscheidden zich van de andere graffitikunstenaars met hun raadselachtige teksten.

We tonen teksten van SAMO© gefotografeerd door de legendarische straatfotograaf Martha Cooper, evenals een omvattende serie van 57 foto’s gemaakt door filosoof en avant-garde componist Henry Flynt. De foto’s tonen de teksten van SAMO© in het kleurrijke New York als deel van hun stedelijke omgeving.

** accent: Times Square Show

De Times Square Show (1980) betekende de doorbraaktentoonstelling van Basquiat. Deze tentoonstelling was een initiatief van kunstenaarscollectief Colab (Collaborative Projects), toonde werken van meer dan 100 kunstenaars en vond plaats in een leegstaande ‘massage parlor’ (oftewel: bordeel) op Times Square. Deze tentoonstelling markeerde de opkomst van een cross-overcultuur en bracht kunst, graffiti, muziek, mode, performance, poëzie en dans samen in een culturele smeltkroes. Een van de werken van Basquiat was het gevelbord voor de tentoonstelling. Daarop had hij met grote letters SEX geschreven, waardoor sommige van zijn mede-exposanten zich in verlegenheid gebracht voelden. De Times Square Show betekende niet alleen de doorbraak van Basquiat, maar ook voor andere deelnemende kunstenaars zoals Jenny Holzer, Keith Haring, Kenny Scharf, Kiki Smith, Nan Goldin, Jim Jarmisch en vele anderen.

Teri by Rigoberto Torres_Times Square Show, 1980

Teri by Rigoberto Torres_Times Square Show, 1980

Nest by Eva De Carlo_Installation at the Times Square Show, 1980

Nest by Eva De Carlo_Installation at the Times Square Show, 1980

Foto: Francene Keerey - Times Square Show Sign Bord, 1980

Foto: Francene Keerey – Times Square Show Sign Bord, 1980

 

** accent: van NY to NL

In dit deel van de tentoonstelling wordt stilgestaan bij de Nederlandse receptie van Basquiat en de kunstenaars van de Times Square Show. Basquiat toonde zijn werk voor het eerst in Nederland in 1982 bij Galerie Delta in Rotterdam. We tonen vroege schilderijen van Basquiat op het moment dat hij internationaal als ster gelanceerd werd. Tegelijkertijd toonden de kunstenaars Nan Goldin, Bobby G., Keith Haring, Charlie Ahearn en Lee Quinones, die destijds hun werk toonden op de Times Square Show, ook begin jaren ‘80 hun werken in Nederland en hadden invloed op de Nederlandse kunst- en graffitiscene.

Marion Busch. Jean-Michel Basquiat at work in 1982 in the basement below the gallery of Anina Nosei

Artist Jean-Michel Basquiat in his studio in New York on 25 June 1982.

Marion Busch. Jean-Michel Basquiat at work in 1982 in the basement below the gallery of Anina Nosei

Artist Jean-Michel Basquiat in his studio in New York on 25 June 1982.

 

** accent: Basquiat op Canvas

Tot slot presenteren we een selectie vroege schilderijen en tekeningen van Basquiat uit de periode 1981-1984.

Over de kunstenaar

 

Basquiat in the apartment, 1981. Photograph by Alexis Adler. Basquiat Before Basquiat: East 12th Street, 1979-1980 is organised by Museum of Contemporary Art Denver.

Basquiat in the apartment, 1981. Photograph by Alexis Adler. Basquiat Before Basquiat: East 12th Street, 1979-1980 is organised by Museum of Contemporary Art Denver.

Jean-Michel Basquiat (1960-1988), geboren in Brooklyn als zoon van een Haïtiaanse vader en een Puerto Ricaanse moeder, is voortgekomen uit de New Yorkse scene van hiphop, postpunk, graffiti en straatcultuur. Deze voortijdige schoolverlater, die geen officiële kunstopleiding had gevolgd, gebruikte de muren van de stad als zijn doek. Basquiat kreeg voor het eerst bekendheid als een van de leden van SAMO©, een gelegenheidsduo van twee graffitikunstenaars dat eind jaren zeventig de muren van de Lower East Side van Manhattan beschreef met raadselachtige teksten. Hij wist de New Yorkse scene te verbazen door in slechts enkele jaren de overstap te maken van graffitikunstenaar naar internationaal befaamde kunstenaar. Tientallen jaren na zijn dood op 27-jarige leeftijd, als gevolg van een overdosis, blijven zijn werken en zijn artistieke taal het publiek over de hele wereld fascineren. Basquiat is nog altijd een van de belangrijkste en invloedrijkste kunstenaars van de moderne en hedendaagse kunst.

onderwijsprogramma - leren door te kijken

Jean-Michel Basquiat was een bijzondere kunstenaar, een autodidact die leerde door te kijken. Tijdens de tentoonstelling gaan we met leerlingen van verschillende leeftijden en van alle niveau’s kijken naar zijn kunstwerken, erover praten en nadenken. Leerlingen gaan zelf aan de slag met materialen die Basquiat gebruikte en dingen die hem inspireerden.

Klik hier om meer te lezen over het onderwijsprogramma bij deze tentoonstelling. 

Hoe kom ik er

Het SCHUNCK Glaspaleis ligt aan de Bongerd 18 in het centrum van Heerlen. Het Glaspaleis heeft twee ingangen, de hoofdingang aan de Bongerd en een ingang aan het Pancratiusplein (met de leukste terrasjes van de stad). Heerlen ligt in de Nederlandse provincie Limburg.

De afstand tot Maastricht is ongeveer 25 kilometer, Aken ligt op een kleine 20 kilometer en Valkenburg aan de Geul 15 kilometer.


Met de auto / parkeren

Ons adres voor uw navigatiesysteem is Bongerd 18, 6411 JM Heerlen.
Helaas heeft SCHUNCK geen eigen parkeergelegenheid. Er zijn echter in de omgeving meerdere parkeergarages op loopafstand.
De dichtstbijzijnde parking (Q-Park) is de Putgraaf (Putgraaf 1D, 6411 GT Heerlen) op ongeveer 7 minuten loopafstand.
Via google maps: https://goo.gl/maps/Q9B4dUC1YZz

 

Met de bus

Plan uw busreis via ‘9292 reist met u mee’. De meeste bussen stoppen op het treinstation van Heerlen (op ongeveer 5 minuten loopafstand van SCHUNCK).

 

Met de trein

Plan uw treinreis via ‘9292 reist met u mee’. Vanaf treinstation Heerlen is het 5 minuten lopen. Als u het station aan de voorkant verlaat gaat u linksaf. U komt dan langs het prachtige Maankwartier. U slaat rechtsaf de winkelstraat in en loopt alsmaar rechtdoor tot u op een plein komt. Dit is de Bongerd. Het Glaspaleis ziet u aan de linkerkant.

 

Met de fiets:

Rond het Glaspaleis zijn diverse fietsrekken te vinden waar u uw fiets kunt stallen. Een bewaakte fietsenstalling vindt u aan de Akerstraat 20, 6411 HA Heerlen.
Een OV-fiets huren is een mogelijkheid om ook meerdere plekken te kunnen bezoeken in Heerlen. Hoe het werkt leest u hier: https://www.ns.nl/deur-tot-deur/ov-fiets/#zelfstandige-stalling

 

Met het vliegtuig

Heerlen is bereikbaar vanaf een groot aantal vliegvelden, op minimaal één uur rijden vanaf Heerlen.

Maastricht-Aachen Airport – https://www.maa.nl/
Luchthaven Brussels Zaventem – https://www.brusselsairport.be/en/passengers
Luchthaven Düsseldorf – https://www.dus.com/en
Luchthaven Eindhoven – https://www.eindhovenairport.nl/en
Luchthaven Charleroi – https://www.brussels-charleroi-airport.com/en/en-brussels-south-charleroi-airport/index.html
Luchthaven Köln-Bonn – https://www.keulen-bonn-airport.nl/nl.html
Parijs Charles de Gaulle Airport – https://www.parisaeroport.fr/en/homepage

Video bites

De documentaire ‘BOOM FOR REAL, The late teenage years of Jean-Michel Basquiat’ onderzoekt de periode waarover de expositie in SCHUNCK* zal vertellen. Bekijk hieronder de trailer.

 

 

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Twitter

 • RT @ronaldgiphart: #10YearChallenge https://t.co/VfO28sD9p6

  @SCHUNCKnews

 • RT @Schiedams: Stedelijk Museum Schiedam @SMSCHDM krijgt fors bedrag van @MondriaanFonds Dat is bedoeld voor samenwerking met @SCHUNCK…

  @SCHUNCKnews

 • Het werk van Femmy Otten is nog te zien tot en met 8 september in #schunck #glaspaleis

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @radarlimburg: #Heerlen in een notendop

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @vreulske: Werken @SCHUNCKnews #wateenstraf met #bagelsenbeans om de hoek en tijdens de lunch gezelschap van #bff @kimerkens 😜😁 https://…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @visitparkstad: Feb 2nd till june 2nd #Basquiat in #heerlen Order your tickets https://t.co/KO95CMMmm1

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • En super leuk dat Maxima de 31ste bij ons is.

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @PMAvanZutphen: Geweldige ingezonden brief in de landelijke media over Heerlen: De Volkskrant. Niets aan toe te voegen. https://t.co/V16…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • The beast is inside #basquiatheerlen #exhibition https://t.co/Nkb7gM4usK

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • Inclusief mooi artikel over #basquiat. Vanaf 2 februari in #schunck #glaspaleis

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @ZwartGoud: Geschilderd drieluik (1983) van Jean Michel Basquiat naar tentoonstelling in Heerlen @SCHUNCKnews @g…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @ALeenaers: Hier wil je bij zijn, zegt wnd. burgemeester @emileroemer over #Heerlen tijdens bomvolle Nieuwjaarsbijeenkomst in @SCHUNCKne…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @jordyclemens: Gezond opgroeien begint voor kinderen natuurlijk bij een gezonde leefstijl van ouders. Daarover gaat TopMama - het projec…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @radarlimburg: Lees, luister, kijk en verwonder je over #Heerlen, stad met een boel problemen en nog meer lef.

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @royvoragen: In 1935 my grandfather worked as a designer for department store Schunck, today @SCHUNCKnews houses a library, exhibition s…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @HarryPrenger: Voor bijzondere tentoonstellingen moet je gewoon naar Limburg. Momenteel David Lynch in Maastricht @Bonnefanten en binnen…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @ibaparkstad: Een topexpositie @gemeenteheerlen over een héél bijzondere kunstenaar. @SCHUNCKnews zet met tentoonstelling over Jean Mich…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • Gisteren zou Basquiat zijn 58ste verjaardag vieren. We eren / vieren zijn leven bij…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @jordyclemens: Hij was een wereldster met een ongelofelijk verhaal. En er komt een tentoonstelling over hem - in #Heerlen! Vanavond alva…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @ZwartGoud: Vanavond toont @AVROTROS een documentaire over Jean-Michel Basquiat. Min of meer een voorproefje op de grote tentoonstelling…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

Facebook

Facebook laden...

Weten waar je SCHUNCK* vindt

Schunck* is te vinden op6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen