Basquiat voor het onderwijs

Jean-Michel Basquiat (Amerikaanse kunstenaar, 1960-1988) was een bijzondere kunstenaar, een autodidact die leerde door te kijken.

Basquiat, the artist and his New York Scene

Jean Michel Basquiat – 1981

Een droom wordt werkelijkheid. Van 3 februari t/m 2 juni 2019 presenteert SCHUNCK een Europese primeur met de tentoonstelling ‘Basquiat, the artist and his New York Scene’; een tentoonstelling in drie delen rondom het vroege werk van de befaamde Amerikaanse neo-expressionistische schilder Jean-Michel Basquiat (1960-1988).

Basquiat, geboren in New York uit een Haïtiaans-Amerikaanse vader en Puerto Ricaanse moeder, begon zijn kunstenaarschap in 199 als lid van het graffiti-duo SAMO© (een afgeleide van ‘same old shit’). Rond 1980 zet de gruizige street art kunstenaar de stap van de straat naar het canvas; van graffitischrijver naar schilder. In korte tijd groeide Basquiat uit tot megaster. Hij staat bekend als één van de meest gevierde en invloedrijke Afro-Amerikaanse kunstenaars. Basquiats rauwe, ‘naïeve’ en radicale schilderijen, waarin hij de urban en cross-over cultuur met zijn Afrikaans-Caribische roots vermengde, hebben een blijvende impact.

 

‘Ik heb nooit op de kunstacademie gezeten. En op school ben ik voor alle kunstexamens gezakt. Ik heb gewoon gekeken… Ik denk dat ik zo over kunst heb geleerd. Door ernaar te kijken.’ – Basquiat (vertaling)

 

Onderwijsprogramma - Leren door te kijken

Basquiat was een bijzondere kunstenaar, een autodidact die leerde door te kijken. Tijdens de tentoonstelling in SCHUNCK willen we samen met de leerlingen gaan kijken naar zijn kunstwerken, erover praten en nadenken. Leerlingen gaan zelf aan de slag met materialen die Basquiat gebruikte en dingen die hem inspireerden. De creërende, ontdekkende en onderzoekende vermogens van de leerlingen worden geprikkeld en gevoed tijdens deze speciale tentoonstelling.

We bieden tijdens de tentoonstelling over Basquiat verschillende educatieve onderdelen aan die naar eigen inzicht gecombineerd kunnen worden. Klik op onderstaande tegels om ons aanbod per schoolgroep te bekijken.

 

Op maat

Wij zijn flexibel: mocht je een museumbezoek willen verlengen of inkorten, dat kan. Ook voor andere wensen en vragen denken we graag mee. Voor het voortgezet onderwijs kan een museumbezoek eventueel uitgebreid worden met Kunst op straat, een route door Heerlen langs kunst in de openbare ruimte, die leerlingen zelfstandig kunnen lopen. Voor vragen hierover kun je terecht bij Team Educatie.

 

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Heerlen en de Provincie Limburg.

 

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen