Basquiat voor primair onderwijs, groep 1 t/m 4

Basquiat was een bijzondere kunstenaar, een autodidact die leerde door te kijken. Tijdens de tentoonstelling bij SCHUNCK willen we samen met de leerlingen gaan kijken naar zijn kunstwerken, erover praten, nadenken en zelf aan de slag met de materialen die Basquiat gebruikte en de dingen die hem inspireerden.
De creërende, ontdekkende en onderzoekende vermogens van de leerlingen worden geprikkeld en gevoed tijdens deze bijzondere tentoonstelling.

In het museum

Beeld uit de Basquiat expositie in Museum of Contemporary Art Denver

Tentoonstellingsbezoek
Bezoek zelfstandig met je klas de tentoonstelling. Neem de tijd en kijk rond, iemand van SCHUNCK zal jullie begeleiden.
Duur museumbezoek: 45 min.
Kosten: gratis

Rondleiding
Tijdens de tentoonstelling bieden we rondleidingen aan voor schoolklassen. Samen met een ervaren museumdocent gaan de leerlingen de tentoonstelling ontdekken, komen ze meer te weten over Basquiat en zijn werk en leren ze over kunst door goed te kijken. Rondleidingen worden passend gemaakt voor elke doelgroep.
Duur rondleiding:45 min. 
Kosten: €50,- 

Museumtas
Met de museumtas kunnen leerlingen aan de hand van creatieve vragen en (doe)opdrachten zelfstandig, individueel of in kleine groepjes,  de tentoonstelling ontdekken. De Museumtas wordt ontwikkeld voor het basisonderwijs voor leerlingen die kunnen lezen.
Duur museumtas: 30 min.
Kosten: gratis

 

 

In het museumatelier

Basquiat Educatie EstherBour

Voorbeeld van een collage door Esther Bour

In het SCHUNCK museumatelier bieden we verschillende creatieve workshops aan. Aan een workshop gaat altijd een rondleiding of begeleid bezoek aan de tentoonstelling vooraf. Geïnspireerd door Basquiat gaan de leerlingen aan de slag met kunst, muziek, poëzie en dans. Alle workshops die worden aangeboden zijn een verwerking of een verdieping van het museumbezoek.

Basquiat in beweging
Omdat niemand van stilzitten houdt bieden we een verwerkingsworkshop Basquiat in beweging aan. De workshop is een verwerking van de thema’s van de tentoonstelling, thema’s die tijdens de rondleiding al geïntroduceerd worden.
De leerlingen gaan onder leiding van een dansdocent in beweging reageren op de tentoonstelling, ze gaan elkaar aanmoedigen en op elkaar reageren. Ze zoeken contrasten op in hun lichamen; beweging / stilstand, rust / onrust. Ze nemen poses aan die ze gezien hebben in de kunstwerken van Basquiat en bedenken vandaaruit zelf poses.
Duur workshop: 45 min.
Kosten: €75,- (incl. alle materialen)

Basquiat in beeld – een collage experiment
Samen met een ervaren workshopgever gaan leerlingen experimenteren met collage. Net als Basquiat gaan ze woorden, vormen, kleuren en technieken combineren. De woorden halen we direct uit de werken van Basquiat, tijdens de rondleiding krijgen de leerlingen deze fysiek mee op stukken papier. De niet-lezende leerlingen zullen vormen en kleuren meenemen. In het atelier zijn deze woorden (of vormen) het startpunt van de collage. Vervolgens maken de leerlingen met wasco een Basquiat-achtig tekening van een skelet, een skull, een bokser, een stier of iets anders. De laatste stap is het aanbrengen van kleur met wasco, ecoline en stiften. Deze materialen zijn makkelijk hanteerbaar en drogen snel waardoor alle kunstwerken direct mee naar huis kunnen.
Duur workshop: 45 min. 
Kosten: €75,- (incl. alle materialen)

 

 

Algemene informatie

De tentoonstelling Basquiat, and His New York Scene opent op 2 februari en loopt t/m 2 juni 2019. Museumbezoeken, rondleidingen en workshops zijn te reserveren van dinsdag t/m vrijdag tussen 11.00 en 17.00 uur. Voor vragen over de inhoud van het programma kun je contact opnemen met Simoon Hanssen; [email protected]. Voor reserveringen kun je terecht bij Danny Brassé; [email protected]

 

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen