Basquiat voor het voortgezet onderwijs

Basquiat was een bijzondere kunstenaar, een autodidact die leerde door te kijken. Tijdens de tentoonstelling bij SCHUNCK willen we samen met de leerlingen gaan kijken naar zijn kunstwerken, erover praten, nadenken en zelf aan de slag met de materialen die Basquiat gebruikte en de dingen die hem inspireerden.
De creërende, ontdekkende en onderzoekende vermogens van de leerlingen worden geprikkeld en gevoed tijdens deze bijzondere tentoonstelling.

In het museum

Driver’s Seat in ‘Basquiat – Boom for real 2018’ in Frankfurt

Museumbezoek
Bezoek zelfstandig met je klas de tentoonstelling. Neem de tijd en kijk rond, iemand van SCHUNCK zal jullie begeleiden.
Duur museumbezoek: +/- 60 min.
Kosten: gratis

Rondleiding
Tijdens de tentoonstelling bieden we rondleidingen aan voor schoolklassen. Samen met een ervaren museumdocent gaan leerlingen de tentoonstelling ontdekken, komen ze meer te weten over Basquiat en zijn werk en leren ze over kunst door goed te kijken. Rondleidingen worden passend gemaakt voor elke doelgroep.
Duur rondleiding: 45 min. of 60 min.
Kosten: €50,-

Kijkwijzer
Bij de tentoonstelling wordt een kijkwijzer ontwikkeld met daarin vragen en opdrachten waardoor leerlingen zich zelfstandig verder kunnen verdiepen in Basquiat en zijn bijzondere kunstwerken.
Duur kijkwijzer: +/- 45 min.
Kosten: gratis

 

In het museumatelier

Basquiat Educatie EstherBour

Voorbeeld van een collage door Esther Bour

In het SCHUNCK museumatelier bieden we verschillende creatieve workshops aan. Aan een workshop gaat altijd een rondleiding of begeleid bezoek aan de tentoonstelling vooraf. Geïnspireerd door Basquiat gaan de leerlingen aan de slag met kunst, muziek, poëzie en dans. Alle workshops die worden aangeboden zijn een verwerking of een verdieping van het museumbezoek.

Basquiat in beweging
Omdat niemand van stilzitten houdt, bieden we een verwerkingsworkshop Basquiat in beweging aan. De workshop is een verwerking van de thema’s van de tentoonstelling, thema’s die tijdens de rondleiding al geïntroduceerd worden.
De leerlingen gaan onder leiding van een dansdocent in beweging reageren op de tentoonstelling; ze gaan elkaar aanmoedigen en op elkaar reageren. Ze zoeken contrasten op in hun lichamen; beweging / stilstand, rust / onrust. Ze nemen poses aan die ze gezien hebben in de kunstwerken van Basquiat en bedenken van daaruit zelf poses.
Duur workshop: 45 min.
Kosten: €75,- (incl. materialen)

Basquiat in beeld – een collage experiment
Samen met een ervaren workshopgever gaan leerlingen experimenteren met collage. Net als Basquiat gaan ze woorden, vormen, kleuren en technieken combineren. De woorden halen we direct uit de werken van Basquiat, tijdens de rondleiding krijgen de leerlingen deze fysiek mee op stukken papier. In het atelier zijn deze woorden het startpunt van de collage. Vervolgens maken de leerlingen met wasco een Basquiat-achtig tekening van een skelet, een skull, een bokser, een stier of iets anders. De laatste stap is het aanbrengen van kleur met wasco, ecoline en stiften. Deze materialen zijn makkelijk hanteerbaar en drogen snel waardoor alle kunstwerken direct mee naar huis kunnen.
Duur workshop: 45 min.
Kosten: €75,- (incl. materialen)

Basquiat in beeld – textielworkshop
Samen met een workshopgever maken leerlingen met behulp van een sjabloon een portret van Basquiat op textiel.  Basquiat schilderde in zijn appartementen op alles; muren, koelkasten, verwarming en kleding. Dit laatste was de inspiratie voor deze workshop. Leerlingen kiezen zelf een stuk stof; gerecyclede spijkerbroeken, t-shirts of ander textiel. Ook kleuren kiezen de leerlingen zelf, net zoals de afwerking, bijvoorbeeld woorden die ze met stift aanbrengen of figuren en motieven maken met naald en draad.
Duur workshop: 45 min.
Kosten: €75,- (incl. materialen)

 

Op maat

Wij zijn flexibel: mocht je een museumbezoek willen verlengen of inkorten, dat kan. Ook voor andere wensen en vragen denken we graag mee. Voor het voortgezet onderwijs kan een museumbezoek eventueel uitgebreid worden met Kunst op straat, een route door Heerlen langs kunst in de openbare ruimte, die leerlingen zelfstandig kunnen lopen. Voor vragen hierover kun je terecht bij Team Educatie.

 

Algemene informatie

De tentoonstelling Basquiat, and His New York Scene opent op 2 februari en loopt t/m 2 juni 2019. Museumbezoeken, rondleidingen en workshops zijn te reserveren van dinsdag t/m vrijdag tussen 11.00 en 17.00 uur. Voor vragen over de inhoud van het programma kun je contact opnemen met Simoon Hanssen; [email protected]. Voor reserveringen kun je terecht bij Danny Brassé; [email protected]

 

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen