Het Taaldorp - Nederlands leren via praktijksituaties
De eerste editie van het Nederlandse Taaldorp was een waar succes. De schoolverdieping waar de ISK gesitueerd is, was geheel getransformeerd naar een klein dorp in al haar facetten.
Zo waren er verschillende winkels en andere stadsgezichten te herkennen die de leerlingen zelf hadden vormgegeven in de voorafgaande lessen. Dit zorgde ervoor dat de leerlingen, maar ook de taalvrijwilligers zich goed konden inleven. Op de gezichten van de leerlingen als de taalvrijwilligers was gedurende de dag een aanstekelijk enthousiasme en een brede glimlach te ontdekken.
Marcel Siebers, voormalige docent geschiedenis Romboutscollege Brunssum, werkte onlangs mee als vrijwilliger aan het Taaldorp. Hij vertelt ons over zijn ervaring:
"Op vrijdag 22 april vond in het voormalige gebouw van het Romboutscollege in Brunssum, het project Taaldorp plaats. Dit project werd georganiseerd door de ISK school van Brunssum. Zij hebben samenwerking gezocht met de culturele instelling SCHUNCK, met name met de vrijwilligers van het Taalhuis. De samenwerking tussen de ISK school en SCHUNCK zorgt voor een samensmelting tussen twee manieren van kijken naar taal: de taal als functioneel communicatiemiddel enerzijds en de taal als creatieve en culturele uiting anderzijds. Hiermee vormt de verbinding tussen taal, kunst en cultuur de basis voor dit project. Als taalcoach van SCHUNCK vond ik dit natuurlijk interessant en heb onmiddellijk toegezegd om mijn medewerking te verlenen.
Wij, als vrijwilligers, kregen de opdracht om gesprekken te voeren met de allochtone leerlingen in het Taaldorp, dit gebeurde in 21 “stations” waar de leerlingen, ieder op hun eigen niveau, hun opdracht uitvoerden.
Zelf werd ik ingedeeld bij de stations Huisarts en Groente en fruitkraam.
Over het Taaldorp en zijn vrijwilligers
Marlène Mertens van de Internationale Schakelklas (IKS) had de wens om een Nederlandstalige Taaldorp te realiseren, waarmee de spreekvaardigheid en spreekdurf van de leerlingen kon worden gestimuleerd en geoefend. Naar aanleiding hiervan is SCHUNCK samen met de school een co-creatie via Pit-Cultuurwijzer en bureau Taalminners aangegaan. Gezamenlijk zijn er 21 scenariokaarten op drie verschillende taalniveaus ontwikkeld, welke de leerlingen in het Taaldorp moesten doorlopen. Dit zijn realistische taalsituaties in nagespeelde setting, zoals bijvoorbeeld een afspraak bij de tandarts, een cadeau kopen in de winkel, enzovoorts.
In totaal hebben zo’n 190 leerlingen en 40 taalvrijwilligers (+docenten) aan het project deelgenomen.
Welke rol hebben de vrijwilligers gehad?
Een Taaldorp kan niet bruisen zonder inwoners. De vrijwilligers zijn dan ook ingezet om het Taaldorp te bewonen als moedertaalspreker. Zo wordt de leerling uitgedaagd om de Nederlandse taal te oefenen met iemand die ze niet kennen. Zo oefenen ze niet alleen hun taalvaardigheid, maar ook hun spreekdurf. Doordat de school zo’n 190 leerlingen had die in twee fases het Taaldorp kwamen bezoeken, was er behoefte aan een grote groep taalvrijwilligers. Vanuit de taalvrijwilligersgroep van SCHUNCK waren er een kleine 10-tal naar Taaldorp gekomen.
Wat zijn de plannen voor een vervolg?
Het Taaldorp zal verder verfijnd en uitgebreid worden zodat het Taaldorp later ter beschikking staat voor diverse scholen en instellingen uit onze regio. Zo hebben enkele scholen en taalcafé’s al hun interesse getoond. Het doel is om minimaal één keer per jaar het Taaldorp zelf te organiseren, zodat geïnteresseerden hier gebruik van kunnen maken. Daarnaast is de methode ook geschikt op gefragmenteerd in te zetten bij langere trajecten.
vrijwilliger, wat voor jou?
Heb je hart voor taal en lijkt het je leuk om in het educatieve- of bibliotheekwezen aan de slag te gaan? Laat het ons weten! Wij zijn namelijk altijd op zoek naar enthousiaste medewerkers die ons team willen versterken in diverse vrijwilligersfuncties.
Meer weten over of onderdeel worden van deze poule fantastische mensen!?
De leerlingen, in de leeftijd van 12 tot 19 jaar, gingen serieus aan de slag en er heerste een gezellige sfeer. Het schoolgebouw was omgetoverd tot een kleurrijk Taaldorp en ook een aantal straatartiesten maakten het plaatje compleet. Compliment voor de ISK Brunssum, met name docent Marlène Mertens, die de drijvende kracht was achter dit voor herhaling vatbare project."