Bezoekers bekijken schilderijen in een moderne museumzaal met witte muren, glanzende vloer en gerichte verlichting.

Leestips bij de tentoonstelling Aan de andere kant van de oceaan

Anne Jannes

Verdiep je in het Curaçao van toen en nu met deze inspirerende boekenselectie.

Curaçao door de ogen van Charles Eyck, die er ooit woonde en werkte, en tegelijkertijd het Curaçao van nu in de schilderijen van Rinella Alfonso. De tentoonstelling Aan de andere kant van de oceaan laat deze twee werelden samenkomen — en dat smaakt naar meer. Daarom stelde onze collectiecoördinator een boekenselectie samen voor wie zich verder wil verdiepen in thema’s als erfgoed, identiteit, cultuur en beeldtaal. Of voor wie gewoon zin heeft in een goed boek.

Oplettende lezers herkennen misschien ook invloeden van Raenys Martis, curator van de muurschilderingen in het trappenhuis van het Glaspaleis, of van Keetje Mans, wiens werk nu te zien is in het Atrium van SCHUNCK.

Veel leesplezier!

Julien Ignacio – Goudjakhals

Iedere stem in deze roman vertelt een persoonlijke zoektocht naar vrijheid en geeft een gezicht aan mensen die hun leven opbouwen in een vreemd land. Goudjakhals speelt zich af op diverse plekken wereldwijd, waaronder de eilanden Aruba en Curaçao, en brengt kleurrijke personages tot leven die laten zien hoe het is als je wortels en je verblijfplaats niet samenvallen. Fantastisch geschreven, met grote vrijheid in vorm en stijl, en een boek dat lang blijft nazinderen. Uitgegeven bij Van Oorschot – wat op zich al een kwaliteitsgarantie is.

Boekomslag Goudjakhals: gele jakhalskop met bloem in bek op blauwe achtergrond.

Milouska Meulens – Moederland

In prachtige, wervelende taal brengt Milouska Meulens in Moederland verschillende culturen en tijden – Nederland en Curaçao – tot leven. Ze legt trefzeker maar subtiel steeds de vinger op de zere plek. Erik Jan Harmens noemt het “een rauwe, liefdevolle vertelling over afscheid nemen van een ontbrekend thuis en houvast vinden in chaos. Met chirurgische precisie schrijft Meulens over het teder doorknippen van het wurgkoord van loyaliteit – waarna eenzaamheid volgt, maar óók liefde en dankbaarheid.” Een hyperpersoonlijk, maar universeel verhaal dat raakt.

Moederland: vrouw met bloemen en landschap verwerkt in haar hoofd.

Boeli van Leeuwen – De rots der struikeling

Deze debuutroman van de Nederlands-Antilliaanse schrijver Boeli van Leeuwen behoort inmiddels tot de Nederlandse klassiekers. Bij verschijnen in 1960 werd De rots der struikeling direct geprezen als een grote verrassing, en sindsdien volgden vele herdrukken en vertalingen. Van Leeuwen schetst het leven van een op Curaçao opgegroeide jongeman, gereconstrueerd uit papieren die na zijn dood werden gevonden – het gevolg van een duik naar een schat op de bodem van een Venezolaanse rivier. Indringend en prachtig geschreven, met een combinatie van levenswijsheid en meeslepend vertelplezier.

Boekcover van 'De rots der struikeling' door Boeli van Leeuwen: rode achtergrond met kleine afbeelding van een landschap of stenen structuur in het midden boven de titel.

Yaa Gyasi – Weg naar huis

Schitterend familie-epos over twee Ghanese vrouwen in de 18e eeuw en hun nakomelingen, waarin het verhaal van de slavernij en de langdurige gevolgen ervan tot in de moderne tijd wordt ontvouwd. In haar indrukwekkende debuut laat Yaa Gyasi overtuigend zien hoe het slavernijverleden nog altijd doorwerkt in onze samenleving. Meeslepend geschreven, krachtig verteld en diep geworteld in het heden – een ideale keuze voor leesclubs. Ook beschikbaar in het Engels (Homegoing).

Boekcover van 'Weg naar huis' door Yaa Gyasi met zijaanzicht van een zwarte vrouw tegen lichte achtergrond.

Frantz Fanon – De verworpenen van de aarde

In 2023 verscheen een nieuwe vertaling van De verworpenen der aarde, niet toevallig: dit werk van psychiater en schrijver Frantz Fanon (1925–1962) inspireert al meer dan 60 jaar antiracismebewegingen wereldwijd. Het geldt als een van de belangrijkste filosofische klassiekers over postkolonialisme, ras, onderdrukking en bevrijding. Onlangs stond de VPRO stil bij Fanons 110e geboortejaar, want de opstandige woede waarmee hij zijn model voor dekolonisatie formuleerde, is nog altijd even voelbaar als actueel.

Boekcover van 'De verworpenen van de aarde' door Frantz Fanon: zwart‑wit portret van een man dat overgaat in een effen zwarte achtergrond, met titel en auteur bovenaan.









Bronnen

Vragen aan ChatGPT

Michiel van Kempen en Bert Paasman – Album van de Caraïbische poëzie

Een parel van een bloemlezing – niet alleen vanwege het schaarse aanbod over dit onderwerp, maar vooral omdat het je als lezer onderdompelt in de schoonheid en rijkdom van het Caraïbische taalgebied (en Suriname). Album van de Caraïbische poëzie bundelt stemmen uit de voormalige Nederlandse West: Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Maarten, Sint Eustatius en Suriname. Een waardevolle kennismaking met een vaak onderbelichte literaire traditie.

Boekomslag 'Album van de Caraïbische poëzie': kleurrijke abstracte illustratie met twee dansende figuren in warme tinten, titel in witte letters centraal.

Mariana Enriquez – De gevaren van roken in bed

Ook bij Mariana Enriquez zijn de sloppenwijken nooit ver weg – al spelen haar verhalen zich af in Latijns-Amerika, en geeft haar magisch-realistische stijl met een vleugje horror de boeken een unieke sfeer. Enriquez schept werelden die tegelijk afstoten én fascineren: rauw, mysterieus en intens. Iets voor fijnproevers, maar binnen SCHUNCK groeit de schare fans gestaag.

Boekomslag De gevaren van roken in bed: illustratie van vrouw met derde oog en sigaret.

Juan Rulfo – Pedro Páramo

Een Mexicaanse klassieker die ten westen van de Atlantische oceaan zó geliefd is, dat menig groot auteur er een lofzang op aanhief. Juan Rulfo geldt als een soort Godfather van de magisch-realistische roman. Verwacht geen gemakkelijke leeservaring bij deze novelle uit 1955, wél een uitzonderlijke. In de bibliotheek vind je de Engelse vertaling.

Boekomslag van Pedro Pramo van Juan Rulfo: wazige close‑up van een gezicht in warme beige‑bruine tinten, met de titel en auteur prominent bovenaan.