SCHUNCK  Portret Samer Taalhuis 1

Vriendschap, trots en voldoening

De (bij-)vangst van een taaldoorzetter  

Toen ik vroeg of ik Samer een paar vragen kon stellen viel zijn één-op-éen begeleider bij: ”Dan sta je volgende week in de krant!” Samers antwoord was ontwapenend: ”Oh! In de krant? Ik ben wel bescheiden.” Wauw: Samer is 25 jaar, komt uit Syrië en is in Nederland sinds september 2021. Anderhalf jaar later gebruikt hij moeiteloos het woord ’bescheiden’ in een foutloze zin. Niet zomaar een woord dat je verwacht te horen van iemand die pas zo kort in Nederland is.

Samer begon de Nederlandse taal te leren bij Accent, waar hij taaltraining kreeg voor mensen die het Nederlands niet als moedertaal hebben. Hij heeft daar goede ervaringen mee. Hij legt uit: ”Ik heb daar de grammatica en basale zinsopbouw geleerd. Dat was heel nuttig, maar we oefenden weinig met het spreken van de Nederlandse taal. Het lezen en begrijpen ging best gemakkelijk, maar ik voelde me niet zeker genoeg om de taal ook te spreken.”

Accent verwees Samer daarom door naar het Taalhuis van SCHUNCK Bibliotheek. ”Binnen twee weken had ik een intakegesprek en daar vertelden ze me over de verschillende taalactiviteiten. Mij sprak Taalcafé aan, waar juist de nadruk ligt op spreken. In kleine groepen mensen van verschillende achtergronden en culturen oefenen ze met gesprekken over uiteenlopende onderwerpen. Ook de les Koken met Letters, waarin we met een groep over taal en cultuur spreken rondom verschillende recepten en gerechten, sprak me enorm aan.” Samer vervolgt: ”Ik ging wekelijks naar beide lessen. Beiden zijn goed voor mij geweest, ik heb bij Koken met Letters misschien wel vierhonderd nieuwe woorden geleerd.”

SCHUNCK  Portret Samer Taalhuis 2

Omdat beide activiteiten in groepsverband zijn, gaf Samer zich daarnaast ook op voor één-op-één begeleiding. ”Toen ik begon met de één-op-één begeleiding was voor mij het leren compleet. Mijn taalmaatje Hans nam daar alle tijd om gesprekken te voeren met mij alleen. Dat laatste stapje had ik nodig om naar een hoger niveau te komen. Voor mij is het duidelijk dat het leren van een nieuwe taal niet lukt als je maar één actie onderneemt. Als ik alleen maar naar school was gegaan, had ik het spreken niet genoeg geoefend. Als ik alleen naar een Taalcafé was gegaan had ik de uitleg over grammatica gemist en als ik alleen één-op-één begeleiding had gehad, dan had ik nooit andere mensen ontmoet en geen vrienden gemaakt.”

Vrienden maken gaat Samer goed af. Niet alleen bij zijn taalgroep maar ook daarbuiten is hij een jonge actieve man die graag tussen de mensen staat. Via Facebook vond hij een voetbalclub waar hij zich aanmeldde. Daar leerde hij Klaas kennen die Samer direct liet weten: ”Ik ga alleen maar Nederlands tegen jou praten.” Samer verstond hem niet altijd, maar Klaas maakte geen uitzondering en bleef stug Nederlands praten. ”Na twee keer roepen: ’Samer! Opletten! Ga naar links’, begreep ik toch wat hij bedoelde”, vertelt Samer.

Zijn andere vriend, de één-op-één begeleider Hans, tipte Samer op de tijdelijke asielopvang in Megaland, Landgraaf. Hans ligt toe: ”Omdat dit een speciale tijdelijke opvang voor Syrische jongeren was, moest ik direct aan Samer denken. Voor hem leek het me leuk om weer mensen uit zijn thuisland te zien en voor de jongeren daar leek het me waardevol om een jonge Syriër te ontmoeten die succesvol integreert en zijn ervaringen kan delen.” De match was snel gemaakt toen Samer bij de opvang langs ging: ”Ik vind dat sport verbindt én het is belangrijk dat jongeren bewegen. Ik ben daarom gaan voetballen met de jongeren in de opvang en tussendoor gaf ik hun advies over alles waar ze in Nederland tegenaan liepen.” De organisatie van de opvang merkte Samer al snel op en nu helpt hij als tolk om te vertalen van Nederlands naar Arabisch en van Arabisch naar Nederlands.

Samer sluit af: ”Als ik buiten op straat Nederlands praat, dan zeggen mensen tegen mij: ’Je spreekt onze taal! Wat goed. Wij zijn trots op jou’, en dan ben ik het meest trots op mezelf.”

- Michelle Smeets, Consulent Basisvaardigheden SCHUNCK