Wereldvrouwen Boeken Feminisme Schunck

SCHUNCK tipt: tien boeken over feminisme

April staat bij SCHUNCK in het teken van feminisme. Want er is nog altijd veel werk te verzetten wanneer het op de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen aankomt. We tippen je tien boeken die je kennis vergroten en je visie verbreden.  

We vroeg Janna Navis, onze coördinator collectie, voor haar tien boekentips met betrekking tot dit onderwerp (in willekeurige volgorde). Van kinderboek tot roman, en van fictie tot non-fictie. Uiteraard allemaal te lenen in SCHUNCK bibliotheek.

Lees ook het interview dat we met Janna en auteur Suzanna Jansen hadden over dit precaire onderwerp.

TOP 10 boeken over feminisme

  • Wereldvrouwen van Katherine Halligan. Een leuk kinderboek met verhalen van vijftig vrouwen uit de hele wereld zoals Anne Frank en Marie Curie, die in de loop der tijd de wereld veranderden. Maak kennis met sterke leiders, creatieve geesten, wereldverbeteraars, slimme denkers en dappere helden. Met kleine kleurenillustraties. Vanaf ca. 12 jaar.

  • Het meisjesmanifest van Carlie van Tongeren. Een Young Adult boek over drie vriendinnen. Na de vakantie zien ze elkaar weer op school. Tess, die seks heeft gehad met Lars, wordt het doelwit van slutshaming. Sara tobt met een vroegere aanranding en Kati heeft moeite met haar lichaam en seksualiteit. Maar de vriendinnen steunen elkaar door dik en dun. Vanaf ca. 15 jaar.

  • Kouwe kermis van Hedy D'Ancona. Persoonlijke observaties van de feministe en ex-politica over de minder rooskleurige aspecten van het ouder worden, met ruimte voor relativering en oog voor het halfvolle glas.

  • Maar buiten is het feest van Arthur Japin. Wanneer een beroemde theaterpersoonlijkheid een rechtszaak aanspant om een jong meisje uit handen van een verkrachter te houden, dreigen de geheimen uit haar eigen verleden openbaar te worden.

  • Bouwpakket van een meisje van Caitlin Moran. Een 14-jarig meisje heeft genoeg van haar leven in een groot gezin in een Engelse achterstandswijk en besluit zichzelf opnieuw uit te vinden.

  • The hate u give van Angie Thomas. Starr Carter (16, ik-figuur) gaat naar een dure particuliere school, maar woont in een arme wijk vol drugs en straatbendes. De spanning tussen die twee werelden loopt op als Starr getuige is van een schietincident waarbij haar jeugdvriend Khalil door een agent wordt gedood. Vanaf ca. 15 jaar.

  • Drie sterke vrouwen van Marie NDiaye. Drie Senegalese vrouwen proberen zich staande te houden in heel verschillende maar moeilijke omstandigheden.

  • Gezelschap van Ali Smith. Tijdens de coronapandemie krijgt een vrouw een onverwacht telefoontje van een voormalige studiegenote die haar vraagt een raadselachtige mededeling te ontcijferen.

  • De blik van Medusa van Nathalie Haynes, die het als missie heeft opgenomen om nieuw licht te werpen op vrouwelijke personages in Griekse mythen. Een ontroerende en speelse hervertelling van het verhaal van Medusa.

  • Het verhaal van de dienstmaagd van Margaret Atwood. De ervaringen van een Amerikaanse vrouw in de 21e eeuw als godsdienstfanaten aan de macht zijn in de Verenigde Staten. Het boek werd verfilmd tot The Handmaid's tale, een zeer succesvolle tiendelige serie.

  • Krachtige vrouwen prachtige vrouwen van Monique Brons. Zeventien persoonlijke verhalen van vrouwen die een ingrijpende gebeurtenis of ervaring in hun leven meemaakten, maar die te boven kwamen.