SCHUNCK Vrijwilliger Guido Costongs En Leo Philippi Bibliotheek Taalhuis

Vrijwilliger in beeld - Guido Costongs en Leo Philippi

Sinds kort zijn wij vrijwilligers voor het 'Klik en Tik' programma en het 'Digisterker' programma bij SCHUNCK. Als oud collega's wilden we samen wat ondernemen en met zijn tweeën hebben we het gevoel dat we sneller en adequater kunnen reageren op vragen uit de groep. Tevens kunnen we van elkaar leren.  

Guido Costongs

Mijn naam is Guido Costongs. Ik ben 65 jaar geleden geboren en getogen in Maastricht. De eerste jaren van mijn werkzaam leven heb ik mij toegelegd op archiefbeheer in diverse overheidsinstellingen. 
In het begin van de jaren 90 kwam ik in aanraking met de eerste personal computer. Dat was een IBM-er die gevoed werd met 5 1/4 inch floppydisks. Je kon op die computer echt nog niet veel. De huidige smartphone is vele malen krachtiger als de computer toen. Niettemin was mijn interesse gewekt en ik ben me gaan verdiepen in de automatisering. Tot 2020 heb ik me in verschillende functies met ICT beziggehouden.  Ik vind het vooral leuk om te opereren op het snijvlak tussen gebruikers en de ICT. Door een organisatiewijziging is mijn functie komen te vervallen. Ik sta nu vlak voor mijn pensioen en vind het leuk om mijn kennis en ervaring te delen met mensen die zich meer willen bekwamen in de ICT. 

Sinds kort ben ik vrijwilliger voor het 'Klik en Tik' programma bij SCHUNCK en lever ik ook een bijdrage aan het 'Digisterker' programma. Waar 'Klik en Tik' meer ingaat op vaardigheden op de computer, is 'Digisterker' vooral gericht op het bijbrengen van vaardigheden met betrekking tot de e-overheid. Daarbij komt vooral het werken met 'DigiD' en 'Mijn Omgevingen' aan de orde. Ik probeer tijdens de programma’s een ontspannen en veilige omgeving te creëren, waar mensen zich thuis voelen en in hun eigen tempo kunnen werken om hun vaardigheden uit te breiden. Het werken als vrijwilliger is heel leuk. Ik krijg goede steun van het SCHUNCK-personeel en de cursisten zijn heel gemotiveerd en gedreven. 

SCHUNCK Vrijwilliger Guido Costongs en Leo Philippi Bibliotheek Taalhuis

Bij het 'Klik en Tik' programma wordt gebruik gemaakt van hoofdtelefoons om de mensen in de gelegenheid te stellen om ongestoord in hun eigen tempo het programma te kunnen volgen. De meeste deelnemers zijn op leeftijd en sommigen maken dan ook gebruik van een gehoorapparaat. Gehoorapparaten en hoofdtelefoons zijn niet altijd een goede combinatie. Op een geven moment werden mijn collega en ik opgeschrikt door een heel schel en snerpend geluid terwijl de cursisten onverstoorbaar met het oefenprogramma aan de slag waren. Het heeft even geduurd voordat we erachter kwamen dat het geluid afkomstig was uit de vuist van een cursist die de in-ear gehoordopjes uit had gedaan welke in de gesloten hand aan het resoneren waren geslagen.  

Ik zou iedereen, die de energie heeft aanraden om als vrijwilliger aan de slag te gaan. De mensen die je ontmoet, maken het meer dan de moeite waard. Zelf blijf je ook alert en scherp en het is vooral dankbaar en nuttig werk.

Leo Philippi

Hallo…, mag ik me even voorstellen. Mijn naam is Leo Philippi, ik ben 67 jaar en sinds 4 november 2021 ontvang ik AOW en pensioen. Ik ben ruim 40 jaar werkzaam geweest bij APG, waarvan de laatste 13 jaar als systeembeheerder bij Loyalis/ASR. Samen met Marian woon ik al ruim 16 jaar in Hoensbroek. 

Omdat ik het nog te vroeg vind om achter de geraniums te gaan zitten en ik me nog in staat voel om op de een of andere manier een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij ben ik sinds begin 2022 op zoek gegaan om hieraan invulling te geven. Via mijn oud-collega Guido Costongs ben ik in contact gekomen met SCHUNCK. Hier kon ik aan de slag als vrijwilliger om mensen te begeleiden bij het omgaan met het internet in de meest brede zin (‘Klik en Tik’) en meer specifiek over alles wat te maken heeft met de e-overheid (cursus ‘Digisterker’). Ikzelf heb pas één sessie gedaan van ’Digisterker’ en heb een keer mensen begeleid voor ‘Klik en Tik’. Het leuke aan dit vrijwilligerswerk vind ik vooral de omgang met mensen en als ik ze daarbij ook nog iets kan leren vind ik dat helemaal fijn. Wat me tot nu toe vooral is bijgebleven is dat mensen die het niet gewend zijn om met een PC om te gaan, weinig geduld hebben en zich niet de tijd nemen om opdrachten goed te lezen, dan wel aandachtig te luisteren naar gesproken aanwijzingen (‘Klik en Tik’). 

Omdat ik me zoals eerder gezegd nog graag nuttig wil maken voor anderen heb ik ervoor gekozen mezelf aan te melden als vrijwilliger bij SCHUNCK. Het doen van vrijwilligerswerk is voor mij een goede vorm voor de invulling van de nieuwe levensfase als gepensioneerde. Het geeft een stuk voldoening en zorgt voor het maken van nieuwe sociale contacten.

Tevens zorgt het er volgens mij voor, dat er geen sprake kan zijn van vereenzamen. Een probleem dat met name in deze tijd wel erg actueel is.

Ik vind het fijn om samen met mijn oud-collega en mededocent Guido Costongs de mensen die de cursus ‘Digisterker’ volgen te begeleiden. Het blijkt dat met zijn tweeën sneller en adequater kan worden gereageerd op vragen uit de groep. Tevens kunnen we van elkaar leren. 

Vrijwilliger, wat voor jou?

Heb je hart voor de bibliotheek en lijkt het je leuk om in het bibliotheekwezen aan de slag te gaan? Laat het ons weten! Wij zijn namelijk altijd op zoek naar enthousiaste medewerkers die ons team willen versterken in diverse vrijwilligersfuncties binnen de bibliotheek.

Meer weten over of onderdeel worden van deze poule fantastische mensen!?
Bekijk onze vrijwilligersfuncties > 
Lees andere verhalen van onze vrijwilligersblog > 
Email ons voor meer informatie >