Ontvangstruimte

Elke ouder wil het beste voor zijn kind

Zuyderland Geboortecentrum en SCHUNCK Bibliotheek zetten toepasbare middelen in voor taalondersteuning voor nieuwe ouders. 

Bij Zuyderland Geboortecentrum wordt dagelijks hard gewerkt om nieuwe ouders zo goed mogelijk op weg te helpen. Verpleegkundig specialist in opleiding Josta Heuts-Krijgsman vertelt: "Ons geboortecentrum biedt een veilige en vertrouwde omgeving waar ouders en hun pasgeboren baby centraal staan. We zien een dwarsdoorsnede van de samenleving op onze afdeling en bieden maatwerk om aan de diverse behoeften van gezinnen te voldoen."

Zo zijn alle kamers in het geboortecentrum bijvoorbeeld speciaal ingericht voor één gezin, en kunnen partners altijd blijven slapen. "Op deze manier creëren we een omgeving waarin ouders zich volledig kunnen richten op hun kind en hun rol als ouder," voegt ze toe. Een belangrijk aspect van dit maatwerk is preventie. "Preventie is een van onze speerpunten. Door vroegtijdig in te zetten op preventieve maatregelen op het gebied van onder meer voeding, levensstijl en nu ook taal, kunnen we de toekomstige kansen van gezinnen aanzienlijk verbeteren," legt Heuts uit. 
Heuts benadrukt het belang van preventie, vooral in de regio Zuid Limburg, waar de laaggeletterdheidscijfers hoog zijn. "Een goede taalvaardigheid is essentieel voor de ontwikkeling van een kind en speelt een grote rol in hun toekomstige kansen," zegt ze. "Door samen te werken met, onder andere, SCHUNCK Bibliotheek hopen we deze uitdaging aan te pakken en gezinnen een nog kansrijkere start te geven."

Kamer Geboortecentrum

Josta Heuts (Zuyderland) en Yvette Harmes (SCHUNCK)

Bewust van ‘de kracht van taal’

Yvette Harmes, Programmaleider Gezinsgericht Werken bij SCHUNCK Bibliotheek, deelt de visie van Heuts. "Bij SCHUNCK geloven we dat taal de sleutel is tot succes. We willen inwoners van Parkstad de kracht van taal laten ontdekken en hun kansen vergroten," vertelt Harmes. "Een betere taalbeheersing helpt kinderen niet alleen bij het leren, maar vergroot ook hun kansen op werk en een gelukkig leven in onze maatschappij."
SCHUNCK werkt samen met ketenpartners zoals Zuyderland Geboortecentrum om taalproblemen vroegtijdig te herkennen en aan te pakken. "We trainen deze partners om mogelijke taalproblemen te signaleren en geven handvatten om dit bespreekbaar te maken én deze gezinnen naar de juiste hulp door te verwijzen," legt Harmes uit. De bibliotheek biedt een laagdrempelige en informele plek waar ouders kunnen leren hoe ze de taalvaardigheid van hun kinderen kunnen verbeteren. "Elke ouder wil het beste voor zijn of haar kind, en wij bieden de hulp en advies om dat te bereiken. Zelfs bij de ouders thuis als ze dat willen," voegt ze toe.

De Gesprekskaart 

Een belangrijk hulpmiddel in deze samenwerking is de gesprekskaart die onlangs aan het geboortecentrum werd uitgereikt. Deze tool helpt medewerkers van het geboortecentrum om taalproblemen te herkennen, bespreekbaar te maken en goed door te verwijzen. "De gesprekskaart is een waardevolle aanvulling op onze preventieve aanpak," zegt Heuts. "Het stelt ons in staat om nog beter in te spelen op de behoeften van de gezinnen die we zien. Daarnaast heeft SCHUNCK voor ons een kleine flyer gemaakt die we aan alle ouders mee kunnen geven zodat ook zij de informatie op een rustiger moment nog eens na kunnen kijken én weten waar ze terecht kunnen met vragen."

Balie Geboortecentrum

Samenwerking in de hele keten van zwangerschap tot aan school

De samenwerking tussen Zuyderland Geboortecentrum en SCHUNCK Bibliotheek onderstreept het belang van gezamenlijke inspanningen in de strijd tegen taaluitdagingen. "Door onze expertise op het gebied van geboortezorg te combineren met de kennis en middelen van SCHUNCK op het gebied van taalontwikkeling, kunnen we een veel groter verschil maken voor de gezinnen in Zuid-Limburg," zegt Heuts. Deze partners versterken elkaar doordat Zuyderland een direct contact heeft met veel jonge gezinnen, terwijl SCHUNCK de expertise heeft in taalondersteuning en educatie.

Heuts vervolgt: "Onze samenwerking maakt het mogelijk dat we niet alleen de medische zorg, maar ook de educatieve en sociale ondersteuning kunnen aanreiken die gezinnen soms nodig hebben." Door deze gecombineerde inspanning hopen beide organisaties een blijvend verschil te maken in de levens van jonge gezinnen.

Geboortecijfers

Yvette Harmes benadrukt de wens om deze samenwerking uit te breiden: "Ons doel is om de hele keten rondom geboorte en jeugd erbij te betrekken, van zwangerschap, tot school en verder waar nodig. Op die manier kunnen we gezamenlijk ondersteuning bieden die bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen vanaf hun allereerste taalgevoeligheid, die al in de buik begint.

We zien bijvoorbeeld veel behoefte aan ondersteuning juist in de hele vroege fase van het leven. Een kind is dan nog niet schoolgaand en vaak nog te jong voor ondersteuning in de vorm van bijvoorbeeld logopedie. Maar het kind is op die leeftijd wél al de basis voor taal aan het leggen in de hersenen. Als het in deze fase onvoldoende taal krijgt aangereikt kan een kind daar het hele leven last van ondervinden.”

Met deze gezamenlijke inspanningen streven beide organisaties ernaar om een generatie te creëren die vol vertrouwen en met de juiste vaardigheden de toekomst tegemoet kan treden. Door de hele geboortezorg- en jeugdketen aan te sluiten, kunnen we een nog krachtigere impact maken en ervoor zorgen dat geen enkel kind achterblijft.

Kaartjes

Ben je een ouder en wil je meer weten over hoe de bieb je kan helpen om je kindje een goede start met taal te geven? Kijk dan op: de Kracht van Taal - Hoe help ik mijn kindje vooruit? 

Ben je (zorg)professional en wil je ook samen bekijken hoe we in jouw werkgebied kunnen ondersteunen? Kijk dan eens op Gezinsgericht Werken tijdens Zwangerschap, kraam- en babytijd.