RSS is een makkelijke manier om automatisch op de hoogte te blijven van nieuws op SCHUNCK.nl Importeer deze RSS-url in uw RSS reader:

Er moet in deze coronacrisis toch zeker een andere manier zijn om voor te lezen?

27-03-2020

Categorie: VoorleesExpress

Onze vrijwilligers van de Voorleesexpress beleven bijzondere momenten. Liesbeth vertelt je graag over haar ervaringen:

‘Nog maar 3 weken geleden trok de VoorleesExpress via SCHUNCK mijn aandacht. Maar dat de VoorleesExpress nu zo’n grote rol in mijn leven zou spelen, had ik echter niet kunnen denken!

Vorig jaar, aan het eind van de zomer, ben ik in Zuid-Limburg komen wonen. In het nieuwe jaar was ik zo langzamerhand wel toe aan nieuwe bezigheden en daarom had ik op 6 maart , in het mooie Glaspaleis in Heerlen, een leuk en gezellig gesprek met coördinator Hetty van der Velden. Van haar kreeg ik meer informatie over het worden van taalvrijwilliger. Met mijn achtergrond als onderwijsassistent in het internationale onderwijs zou dit vrijwilligerswerk mij best wel eens op het lijf geschreven kunnen zijn, dus ik zei volmondig: ja, ik wil wel aan de slag als taalvrijwilliger.

Vervolgens komt alles in een stroomversnelling. Op de woensdag daarna ontmoet ik het gezin van de jongen aan wie ik gekoppeld wordt. Het voelt gelukkig goed, “het klikt” om het zo maar te zeggen. Het vrijwilligerscontract wordt getekend en vanaf 18 maart zal ik bij hen thuis gaan voorlezen met als doel taal en leesplezier een grotere rol te laten spelen in hun leven. Tot zover de theorie. En dan nu de praktijk. Die kwam er toch wel heel anders uit te zien door de vreselijke gezondheidscrisis die de hele wereld treft en die voor iedereen grote onzekerheid met zich brengt. De scholen gaan dicht, kinderen moeten zelf thuis aan de slag met lespakketten; ouders/verzorgers worden noodgedwongen leerkrachten. De overheid legt -terecht- strenge maatregelen op, maar daardoor kunnen veel activiteiten niet meer doorgaan. Ook het voorlezen bij de kinderen thuis kan voorlopig niet meer plaatsvinden. En ik was nog niet eens begonnen…..

Maar wachten op het groene licht om weer thuis bij de kinderen te mogen voorlezen heeft niet mijn voorkeur. Er moeten toch andere mogelijkheden zijn om dit werk toch te kunnen doen? Toen kwam bij mij het idee op om wel gewoon te starten, maar dan via de telefoon. Niet ideaal misschien maar beter dan niets. Na overleg met het gezin ben ik inderdaad via de telefoon gaan voorlezen. Echter, de medewerkers bij SCHUNCK zaten ook niet stil en kwamen al gauw met informatie over een mogelijkheid om digitaal te gaan voorlezen. Ik ben heel blij dat er zo’n gedegen organisatie achter mijn vrijwilligerswerk zit die ook in deze tijd van grote crisis meedenkt met haar taalvrijwilligers en van alles aanreikt om het werk door te kunnen zetten! Ik ben direct aan de slag gegaan met de aangeboden instructie van Whereby.com. Nadat ik ook de toestemming van het gezin kreeg zijn we nu 3x per week ongeveer 30 tot 45 minuten per keer bezig met taal. Het is plezierig dat we elkaar kunnen zien via de computer. Ik lees voor, we bespreken de moeilijke woorden door ze op te schrijven en de betekenis op te zoeken zodat het verhaal duidelijker wordt. Ik geef ook nog een kleine opdracht om zelf te doen. Die wordt dan in de volgende “les” besproken. Tot slot doen we nog een taalspelletje.

Mijn doel is om het leuk én leerzaam te maken. De regelmaat van drie maal per week geeft houvast en (enige mate van) structuur, die voor ons allemaal van belang is. Misschien nu wel meer dan anders het geval zou zijn geweest!’

Liesbeth

vrijwilligers gezocht

We zoeken naar nog meer vrijwilligers die de Voorleesexpress willen ondersteunen.
Is dat wat voor jou/ mail dan naar [email protected] en dan nemen we graag contact met je op.

Blogger

Marjolein Renkens

Reacties:

Geef een reactie

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen