VoorleesExpress Heerlen

  De VoorleesExpress zorgt er samen met vrijwilligers voor dat kinderen van 2 tot en met 8 jaar met een taalachterstand thuis extra aandacht krijgen.

  Ouders die hun kinderen actief stimuleren bij hun taalontwikkeling, door veel voor te lezen en ze aan te moedigen zelf te lezen, zorgen ervoor dat hun kinderen gemotiveerder zijn om te lezen, meer lezen en leesvaardiger zijn. Dit helpt hen in hun totale ontwikkeling.

  Wordt taalvrijwilliger bij de VoorleesExpress

  Pé Diederen

  Als voorlezer ga je twintig weken langs bij een gezin in de buurt. Je doet dit één keer per week op een vaste middag of avond. Je gaat het kind/de kinderen voorlezen en de ouders helpen bij het aanleveren van een voorleesritueel. Daarbij zoek je naar manieren om het hele gezin nog meer te stimuleren om vaker en beter om te gaan met de Nederlandse taal. Je bent dus ook een coach voor de ouders, en streef je ernaar dat zij zelf blijvend hun kind/kinderen aanmoedigen in hun taalontwikkeling. Je zoekt samen naar de mogelijkheden en kansen in dit specifieke gezin.  

  Vanaf de eerste kennismaking ben ik getroffen door de grote ambitie van de ouders van Lawand om hem en zijn zus een betere toekomst te geven. Voor het steentje dat ik daaraan bijdraag, tonen zij zich oprecht dankbaar. 

  Pé Diederen, taalvrijwilliger van de VoorleesExpress in Heerlen  

   

  Training en begeleiding

  Als taalvrijwilliger van de VoorleesExpress word je getraind en begeleid. Naast persoonlijke begeleiding vanuit SCHUNCK Bibliotheek maak je gebruik van een online platform. Hier kun je kennis opdoen over interactief voorlezen, meertaligheid en het betrekken van de ouders bij het voorlezen. Ook kun je hier advies vragen aan andere vrijwilligers.

   

  Past dit bij jou?

  Lijkt je dit wat? Neem dan op woensdag of vrijdag contact op met Hetty van der Velden: 06-28350125 of [email protected]

  Voor meer informatie kun je kijken op https://voorleesexpress.nl/locatie/heerlen

   

  Ervaringen van gezinnen en taalvrijwilligers

  We zijn blijvend op zoek naar gezinnen die we kunnen ondersteunen en taalvrijwilligers die willen voorlezen.

  Lees hier de ervaring van Pé Diederen, vrijwilliger bij VoorleesExpress Heerlen.

  Lees hier de ervaring van Liesbeth, die in de coronacrisis toch een manier vond om bij haar VoorleesExpress gezin betrokken te blijven. 

   

  In augustus 2019 vond de eindmanifestatie plaats van het eerste jaar van VoorleesExpress Heerlen. We kijken terug op een zeer geslaagd eerste jaar en we gaan door! Bekijk hier het filmpje van de eindmanifestatie, en zie zelf hoe enthousiast kinderen én vrijwilligers zijn.

  Ook iets voor jou?

  Up to date blijven?

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  Weten waar je SCHUNCK vindt?

  SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

  Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen