Twee sprekers zitten op stoelen op het podium en praten in de microfoon.

Mahat Arab op bezoek tijdens de Week van de Poëzie

Dichter en spoken word-artiest Mahat Arab bezocht begin februari Zuid-Limburg voor de Week van de Poëzie, waar hij zijn poëzie deelde met meer dan 900 leerlingen.

Begin februari bracht de Arnhemse dichter en spoken word-artiest Mahat Arab zijn poëzie naar Zuid-Limburg, ter gelegenheid van de Week van de Poëzie. Gedurende drie dagen stond Mahat voor maar liefst 960 leerlingen van zes scholen uit Heerlen en Sittard. Mahat, bekend om zijn directheid en humor, werd al snel omringd door talloze vragen van de leerlingen. “Hoe lang doe je over een gedicht? Ben je als dichter rijk? Over welke onderwerpen schrijf je? Waarom draag je een Tering-shirt tijdens de Nacht van de Poëzie?” Deze vragen, en meer, kwamen voorbij tijdens het bezoek.

Poëzie als verbindend element

Op 3 februari sprak Mahat voor derde-, vierde- en vijfdeklassers van vmbo-, havo- en vwo-niveau. Hij gaf de leerlingen een kijkje in zijn persoonlijke ervaringen en zijn gedichten. "Je kunt het je misschien niet voorstellen, maar in zo’n grote groep zijn jullie best een beetje eng,” zei Mahat lachend tegen de leerlingen. Maar zodra hij begon voor te dragen, viel er een stilte. Zijn gedicht Parttime-Vaders bracht keer op keer beroering. “Zojuist vond ik jullie een beetje eng, maar na het voordragen voel ik me met jullie verbonden,” zei hij.

Vier jongeren zitten op de rand van het podium en applaudisseren.

Poëzie met humor en diepgang

Mahat was niet alleen. Hij werd vergezeld door zijn goede vriend en mede-dichter Nicole Kaandorp, die samen met hem op het podium zat en openhartig sprak over poëzie en het leven. De twee vormden een gouden duo. Nicole stelde vragen en Mahat beantwoordde deze met humor en diepgang. "In de poëzie mag alles een plek hebben," was een van de belangrijkste boodschappen die ze mee gaven.

Persoonlijke verhalen en openhartigheid

Mahat vertelde ook over zijn achtergrond, zijn ouders die in de jaren negentig van Somalië naar Nederland vluchtten, en hoe zijn ervaringen met geweld en het spreken van verschillende talen zijn vader tot een parttime vader maakten. “Waarom gaat dit gedicht alleen over je vader en niet over je moeder?” vroegen de leerlingen. “Ben je boos op hem? Mahat, voor welk moment bewaar jij je tranen?” De antwoorden waren net zo openhartig als de gedichten die hij voordroeg.

Interactie met de leerlingen

Het bezoek werd goed voorbereid door de leerlingen. In een poëzieworkshop voorafgaand aan het dichtersbezoek hadden ze zich verdiept in Mahat Arab en zijn werk. Hun vragen over zijn poëzie werden op transparante plastic vellen geschreven en met overheadprojectors geprojecteerd op de muren en plafonds rondom Mahat, Nicole en hun publiek. Het was de brandstof voor hun gesprekken.

Een van de meest gestelde vragen was: “Wie ben ik?” Om daarop te antwoorden droeg Mahat het gedicht Ik ben de stad voor, waarin hij zijn tienerjaren en de zoektocht naar zijn identiteit beschreef. “Mijn wijk houdt van mij. Kan een van jullie dat ook zeggen?” vroeg hij de leerlingen.

Twee vrouwen in bioscoopstoelen schrijven in notitieboekjes.

Terugkeer in maart

Na drie dagen vol gesprekken, voordrachten en workshops was het duidelijk: Mahat Arab en Nicole Kaandorp hadden de leerlingen geraakt. De poëzie bood hen een plek van verbinding en ruimte voor alles. Mahat en Nicole komen in maart terug om de vierdeklassers in Heerlen die de eerdere sessies gemist hebben, alsnog de kracht van poëzie te laten ervaren.