Ontwerp 7 door Linda Friesen

MIJNshop & MIJNcollectie
Linda Friesen Haute Couture stuk en draagbaar stuk (op model)

Ontwerp 7: Trui

Modeontwerpster Linda Friesen vertelt over haar ideeën voor haar derde ontwerp, dat is geïnspireerd op mijnwerkerskleding en de immigrantencultuur van de mijnwerkers afkomstig uit Friesland:

“Zoals te zien is aan de draagbare stukken en couture stukken voor Italië en Turkije laat ik me vooral inspireren door het land van herkomst, de cultuur en de traditionele kleding. Zo ook bij Friesland. Friesland was een onafhankelijk land tot 1795 en werd toen een provincie van Nederland. Sinds 1997 heet Friesland echter officieel Fryslân. In de jaren 50 vertrokken honderden jonge Friese mannen naar Limburg om aldaar in de mijnen te gaan werken.

De Friezen zijn een trots volk dat traditie en cultuur hoog in het vaandel houdt.  Vanuit dat oogpunt heb ik mij voor het haute couture ontwerp laten inspireren door de Friese klederdracht. De traditionele, witte omslagdoek van kant heb ik vertaald naar een koolzwarte harde top. Wederom heb ik gebruik gemaakt van een thermoplastisch materiaal dat ik met pure zwarte pigment van wit naar zwart heb gekleurd en vervolgens geheel met de hand in een kanten patroon heb gevormd. De traditionele wijde rok maakt het couture stuk af.

Voor mijn commerciële ontwerp heb ik me door de Friese vlag laten inspireren. Ik verwonderde me er over dat de kenmerkende ‘rode hartjes’ in werkelijkheid rode plompenbladeren verbeelden. Deze symbolische leliebladeren heb ik vertaald naar meer realistische leliebladeren, liggend in één van de vele Friese wateren en afgebeeld op een warme herfsttrui.”

Hebben?

Deze trui is vanaf nu verkrijgbaar in de MIJNshop (Bongerd 4, Heerlen) en bij HonderdprocentHeerlen (Geleenstraat 74, Heerlen). Loop eens binnen en pas je favoriete kleur.

Bekijk de hele collectie

Bekijk meer MIJNcollectie in het overzicht >

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen