Aad De Haas Striptekening Schunck

AAD DE HAAS: DE KUNSTENAAR, DE MENS

30 november 2023 - 10 maart 2024

Berend Vonk, striptekening over Aad de Haas

Kunstenaar Aad de Haas werkte vanaf de jaren veertig tot aan zijn vroegtijdige dood in 1972 aan een eigenzinnig en divers oeuvre, bestaande uit schilderijen, tekeningen, grafiek en enkele sculpturen. 

Waar

SCHUNCK Glaspaleis

Prijs

€ 0,-

Bij daglicht werkte hij aan zijn schilderijen en tekeningen om zich ’s avonds bij kunstlicht toe te leggen op zijn grafiek.

In deze tentoonstelling neemt SCHUNCK je aan de hand van diverse schilderijen uit de collectie en foto’s van muurschilderingen mee langs de vier stijlperioden van De Haas. Na de vroege periode in de jaren veertig, gekenmerkt door de doezelig geschilderde sprookjesachtige paneeltjes met fragiele figuren en alledaagse voorwerpen, luidt De Haas zijn expressionistische periode in de jaren vijftig in. In deze periode schildert hij met heftige penseelstreken in voornamelijk zwart, rood, wit en geel op grote panelen, waarbij hij religieuze thema’s meermaals verbindt met erotiek. De sfeer is vaak beklemmend.

Aad De Haas, Tooneel, Olieverf Op Paneel, Collectie Schunck

Aad de Haas, Tooneel, olieverf op paneel, Collectie SCHUNCK

Samensmelting van stijlen

Kenmerkend voor de schilderijen uit de volgende periode in de jaren zestig zijn pastelkleuren, rode contourlijnen om de afgebeelde figuren en een achtergrond bestaande uit abstracte vlakken. Erotiek blijft een belangrijk thema, maar niet langer in combinatie met religie. Eind jaren zestig, begin jaren zeventig breekt de laatste periode aan van zowel zijn kunstenaarschap als van zijn leven. Hij schildert weer doezeliger, in rijke, intense tinten en zachte pastels. Ook in deze periode voert het thema erotiek de boventoon. De stijlen uit de drie voorgaande perioden lijken samen te smelten.

 

Aad De Haas, Cupido, Olieverf Op Paneel, Collectie Schunck, G H94.63, Fotografie Ruud Koek, Maastricht

Aad de Haas, Cupido, olieverf op paneel, Collectie SCHUNCK, GH94.63, fotografie Ruud Koek, Maastricht

Stripverhaal en documentaire

Om een beeld te geven van het bewogen leven van De Haas vervaardigde Berend Vonk speciaal voor de tentoonstelling een stripverhaal met diverse hoogte- én dieptepunten. Aan de hand van 22 tekeningen wordt de levensreis van de kunstenaar in beeld gebracht. De documentaire Brieven aan de hemel van de kleindochter van De Haas, Zorba Huisman, neemt de bezoeker mee ‘achter de schermen’ van het leven van de kunstenaar en zijn gezin. Huisman is regisseur en documentairemaker. 

Aad De Haas Striptekening 2 Schunck

Berend Vonk, striptekening over Aad de Haas