Alevtina Kakhidze Schunck 3

ALEVTINA KAKHIDZE: Windows, signs of peace

27 april t/m 1 september 2024

Bij SCHUNCK Museum zie je tot 1 september de tekeningen, installaties en video’s van kunstenaar Alevtina Kakhidze (Oekraïne).

Waar

SCHUNCK Glaspaleis & Sint-Pancratiuskerk Heerlen

Prijs

€ 0,-

De tekeningen, installaties en video’s van Alevtina Kakhidze gaan over identiteit, over de oorlog in Rusland-Oekraïne, over de complexe dynamieken tussen Oost en West, over machtsverhoudingen, de rol van het kapitalisme en onze consumptiecultuur en over culturele tegenstellingen en conflicten.

Alevtina Kakhidze werd geboren in OostOekraïne, een regio waarover Rusland al sinds 2014 een oorlog met Oekraïne voert. Alevtina woont en werkt in de buurt van Kyiv. Ze koos er bewust voor om in Oekraïne te blijven na de Russische inval in februari 2022.

Etalage als symbool voor vrede

Kakhidze verbeeldt in haar tekeningen en teksten haar persoonlijke beleving van de oorlog in real time, en bevraagt ook treffend de handelingen van de veroverende macht. Haar werk toont een verzet tegen geweld en een pleidooi voor vrede. Zo onderzoekt ze niet alleen cultuur maar ook natuur. Want planten, zelfs als ze invasief zijn, zullen vredelievend naast inheemse soorten groeien en zijn daarmee voor haar een symbool van pacifisme. Kakhidze: “Planten zijn op onze planeet het meest vredelievend als maar mogelijk is.” In de vitrine van SCHUNCK realiseert zij in het voorjaar van 2024 een site specific werk. De voormalige etalage van het modehuis Schunck is voor haar van betekenis: in 2005 werd op deze plek al een installatie met haar tekeningen getoond. Daarnaast staat een etalage ook symbool voor vrede, zoals ze zelf zegt: "When I see a shop window with adorable goods, I think it’s a sign of peaceful life. Because if there was a war, no one would put those goods there.”

De installaties die hier te zien zijn, zijn soms volledig, maar soms ook fragmenten van werk dat Alevtina in de afgelopen jaren maakte. Ze laten zien hoe het thema van consumptie en bezit samenkomt met verwijzingen naar gewapende conflicten; ze bestaan naast elkaar, maar zijn tegelijkertijd met elkaar verbonden. In haar tekeningen reflecteert ze dagelijks op de situatie en realiteit om haar heen, waarbij ze onder meer het koloniale aspect van de Russische cultuur die de Oekraïense “omhult” uitdaagt en weerlegt. In de bibliotheek van SCHUNCK, op de tweede verdieping, zijn negen tekeningen te zien van Alevtina, die ze maakte in het voorjaar van 2022, vlak na de grootschalige invasie van Oekraïne door Rusland. 

Kunst in de kerk

In de Sint-Pancratiuskerk toont Alevtina werk van veertien hedendaagse Oekraïense kunstenaars. De werken delen een associatie met concepten uit het katholieke geloof. Eveneens zijn oorlog en vernietiging en de fysieke en mentale gevolgen daarvan in verschillende uitdrukkingsvormen direct voelbaar. De titel van de tentoonstelling is 'What hinders a sermon becomes one'. Deelnemende kunstenaars: Mykhailo Alekseenko, Yuriy Bolsa, Bohdan Bunchak, Yuliia Elyas, Zheka (Yevhen) Holubientsev, Zhanna Kadyrova, Alexander Krolikowski, Volodymyr Kuznetsov, Krystyna Melnyk, Marharyta Polovinko, Stanislav Turina, Tamara Turliun, Tereza Yakovyna en Albina Yaloza.

Over Alevtina Kakhidze

Alevtina Kakhidze (1973, Zhdanivka (UA)) woont en werkt in Muzychi (UA). Zij studeerde aan de National Academy of Fine Art and Architecture in Kyiv (UA) (1999- 2004) en aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht (2004-2006). Ze is VN-gezant in Oekraïne sinds 2018 en ze won de Kazimir Malevich Artist Award (2008), de eerste prijs voor the Competition for Young Curators and Artists, Kyiv, Center for Contemporary Art bij NaUKMA (2002). Ze ontving een eervolle vermelding bij 'State of the ART(ist)' georganiseerd door Ars Electronica en het Oostenrijkse Ministerie van Buitenlandse Zaken (2023), en won de Women in Arts Award van UN Women Ukraine (2023). Ze nam deel aan verschillende tentoonstellingen wereldwijd, waaronder Manifesta 10 (2014), Manifesta 14 (2022) en Kaleidoscope of (Hi)stories – Art from Ukraine in Museum De Fundatie, Zwolle (2023).

Openingstijden:
Vitrine SCHUNCK Glaspaleis: dagelijks, doorlopend
Bibliotheek SCHUNCK Glaspaleis: ma-za 9:00-17:00, zo 11:00-17:00
Sint-Pancratiuskerk: ma-vr 9:30-10:30, za 14:00-16:00

Alevtina Kakhidze Schunck 4

Alevtina Kakhidze, The dove of peace is no longer with us, it was frightened off by the russian missiles that are exploding in Ukraine, but we still have plants, the biggest pacifists on our planet (2022), mixed media / 29,8 x 21 cm Collectie SCHUNCK, gemeente Heerlen Foto / photo: Galerie Nadja Vilenne, Luik (BE)

ELEMENTS

Deze tentoonstelling is onderdeel van ELEMENTS. Lees hier meer over deze samenwerking en het programma.

Elements Profile 1080x1082 1