Grondstof: Chaim van Luit SCHUNCK 2023

Chaim van Luit / Grondstof

18 Apr 2023 - 1 Oct 2023

In en vanuit de vitrine van het Glaspaleis presenteert Chaim van Luit vanaf half april zijn nieuwe installatie, over het mijnverleden én -heden. 

Waar

SCHUNCK Glaspaleis

Prijs

€ 0,-

De fysieke zoektocht is bij Chaim van Luit in wezen het kunstwerk. Hij verzamelt uitzonderlijke sporen van menselijk, en soms dierlijk, handelen. Dit doet hij tijdens soms jarenlange speurtochten door de bossen van de Duitse Eifel, Limburgse mergelgrotten en steden en boerenakkers in heel Europa. Dit leidt tot vondsten als zoutlikstenen, aangelikt door edelherten, en schaarse omgesmolten Romeinse attributen. Het resulteert ook in herinterpretaties van sporen, tekens of spreuken in de vorm neoninstallaties, schilderijen of sculpturen. In Van Luits gevoeligheid voor sporen en teksten, én de wijze waarop hij zonder grenzen op onderzoek uitgaat, is zijn graffiti- achtergrond voelbaar.

chaim vitrine.jpg

Kledinghaken

In en vanuit de vitrine van het Glaspaleis presenteert Van Luit een nieuwe installatie. Mede vanuit zijn Heerlense achtergrond werkt hij aan de hand van sporen van het mijnverleden én -heden. De installatie is geïnspireerd door een opbergsysteem dat gedurende de mijnbouw veelvuldig werd gebruikt. In de diverse Limburgse steenkolenmijnen zijn kledinghaken aan kettingen in gebruik geweest. De kledinghaken hingen in het badlokaal waar iedere mijnwerker een eigen kledinghaak met slot had. Hieraan werd de kleding gehangen na het omkleden om vervolgens af te dalen voor arbeid aan het kolenfront. Dit systeem was kenmerkend voor de efficiënte en op massale productie gerichte mijnbouw.

chaim kettingen Emma.jpg

Voormalig badlokaal van de staatsmijn Emma in 1973 met de kleding aan de vele kettingen.

Van Luit heeft voor zijn variant van dit systeem gekozen om opnieuw persoonlijke spullen aan de haken te hangen. Bij het lokale recyclebedrijf RD4 heeft hij kledingstukken en andere accessoires op kleur verzameld samen met medewerkers van het bedrijf. Het grootste deel van de weggegooide kleding wordt per container verkocht als grondstof voor andere producten. De schifting voor de selectie deed Chaim op kleur om een dertig-meter-brede regenboog van stof te creëren in de volle breedte - én diepte - van de vitrine. Hiervoor ontwierp hij een ophangsysteem met 167 koorden en haken om de kleding aan op te hangen.

Uit de ruim zeshonderd kledingstukken die Chaim selecteerde komt een geschakeerd tijds- en gemeenschapsbeeld te voorschijn. Onder de kledingstukken bevinden zich tenues van Roda JC, communiejurkjes, sokken van de schoenfabriek Emma, carnavals- en gabberkleding, een trui van de FNV Vakbond en zelfs een duivenmelkersjas. Ieder kledingstuk vertelt een persoonlijk en gemeenschappelijk verhaal. In samenhang vormt het een zwevend regenboogweefsel van stof waarin het heden en verleden van de streek aan elkaar zijn geregen; een tijdelijk uniform in regenboogmotief.

chaim kledingstukken.png

Over chaim van luit

Chaim van Luit is in 1985 in Heerlen geboren. In 2011 studeerde hij af aan de Maastricht Academy of Fine Arts and Design. Van 2013 tot 2015 was hij resident aan de Jan van Eyck Academie. Chaim had solotentoonstellingen bij o.a. Kasteel Wijlre, Wijlre (2020, NL), Meessen de Clercq, Brussel (2022, 2018, BE), P/////AKT, Amsterdam (2014, NL) en Bonnefanten Museum, Maastricht (2013, NL). Van Luits werk is, buiten de Collectie SCHUNCK, vertegenwoordigd in openbare en particuliere collecties in zowel binnen- als buitenland.

Logo Rd4