Filmstill uit de film van Omar Martha

Charles Eyck (Kunstdepot): van barok naar expressionisme

In deze presentatie in het Kunstdepot zie je hoe Charles Eyck (1897–1983) zich in de jaren ’50 ontwikkelt van een lyrisch-barok kunstenaar tot een modernist met een expressieve beeldtaal. 

Waar

SCHUNCK Glaspaleis

Prijs

€ 0,-

Rond 1952 voltrekt zich in het werk van Charles Eyck een behoorlijke stijlverandering, die deels samenvalt met zijn verblijf op Curaçao (1952-1953). Hij stapt over van zijn verhalende, lyrisch-barokke stijl naar een meer modernistische, expressieve beeldtaal. Na de Tweede Wereldoorlog doet de abstractie zijn intrede in de kunstwereld, maar Eyck blijft figuratief werken. Hij kijkt voor nieuwe uitdrukkingsvormen vooral naar de kubistische lijnvoeringen van Picasso en de beeldtaal van de Expressionisten: kleurvlakken, weinig diepte en gestileerde figuren in een opzettelijk eenvoudige stijl.

Het verschil is duidelijk te zien in de twee portretten van zijn dochter Anne-Margit, die de bijnaam ‘Bimba’ had: het werk uit 1939 is heel anders van stijl en uitstraling dan het schilderij ‘Meisje met kat’ uit 1956. 

Heerlen

Heerlen en de toenmalige mijnstreek speelden een prominente rol in het werk van Charles Eyck. Verschillende kerken in de regio zijn voorzien van zijn schilderingen, beeldhouwwerken en glas-in-loodramen. Eycks werk werd regelmatig geëxposeerd in het Heerlense Raadhuis. In 1954  werd werk getoond dat hij maakte op Curaçao, aangevuld met beschilderd keramiek en lithografie. En in 1957 vond er een tentoonstelling plaats ter ere van zijn zestigste verjaardag. De Heerlense kunstcollectie bevat meerdere werken van Eyck, waaronder een portret van burgemeester Marcel van Grunsven, het grote doek Schutterij en een voorstudie van het inhuldigingsportret van koningin Juliana. Voor het Raadhuis maakte hij een voorstel voor een wandschildering, bestemd voor de burgerzaal, die echter niet werd uitgevoerd. Zowel het portret van de burgemeester als het daadwerkelijke inhuldigingsschilderij waren onderdeel van de Nederlandse inzending voor de eerste Biënnale van São Paulo in Brazilië in 1951. Ook in deze werken is het verschil in schilderstijl voor en na 1952 duidelijk zichtbaar. 

St.Pancratiuskerk

Tussen 1940 en 1942 beschilderde Eyck vier gewelven in de St.-Pancratiuskerk. In de transeptarmen schilderde hij Bijbelse voorstellingen. Eyck maakte met zijn Opstanding en Hemelvaart van Christus de reeds door andere kerkschilders begonnen reeks van vijf glorievolle geheimen van de rozenkrans compleet. Een bominslag in de nieuwjaarsnacht van 1945 richtte aanzienlijke schade aan de kerk aan. Na voorlopig herstel bleek het in de jaren ’50 nodig de gewelven in het middenschip te vervangen, waardoor Eycks schilderingen daar verloren gingen. Wat nog rest, zijn drie voorstudies uit 1939 van apostelkoppen in de collectie van Museum Valkenburg.

Over het Kunstdepot

Het Kunstdepot van SCHUNCK biedt niet alleen meer ruimte voor de kunstcollectie, maar zorgt vooral ook voor structurele toegankelijkheid hiervan voor publiek. De collectie is in wisselende thematische presentaties op een interactieve manier te zien. Het Kunstdepot is voor iedereen vrij toegankelijk, en dat maakt SCHUNCK steeds meer museum voor de stad. Het depot heeft drie verschillende ruimtes met rekken, met elk een tentoonstelling. Regelmatig worden deze opnieuw ingericht, zodat er steeds andere werken zichtbaar zijn voor de bezoekers van het Glaspaleis. Bezoekers kunnen vervolgens zelf, per ruimte, de volgorde van de rekken - en daarmee de gewenste werken - bepalen.

Logo Jaar van het Heerlens erfgoed

Deze activiteit is onderdeel van het Jaar van het Heerlens erfgoed. In 2025 worden in Heerlen tal van activiteiten en evenementen georganiseerd die het Heerlens erfgoed weer zicht- of voelbaar maken.