SCHUNCK Frictions 26 Apr 1

Frictions festival

26 april 2024

Op 26 april, tussen 19:00 en 21:30 uur, presenteren we een speciale 'recap' editie van Frictions Festival, in samenwerking met partners vanuit de afgelopen vier pilotedities.

 

Waar

SCHUNCK Glaspaleis

Prijs

€ 0,-

Frictions Recap

Frictions vormt het kloppende hart van de avond: een festivalformule waarin we elke keer een andere culturele partij uit Heerlen of de regio uitnodigen om een uniek evenement te cureren in en rondom het Glaspaleis. Het is een viering van diversiteit, creativiteit en verbinding, waarbij we de stem van lokale creatievelingen laten horen. 

Frictions Recap is een speciale terugblik op de afgelopen vier edities van Frictions Festival. We hebben enkele highlights en quotes voor je samengesteld uit onze samenwerkingen met literatuurplatform PANDA, lhbti+-organisatie Queer Parkstad, de jongeren van Outpoet en hiphopplatform Kool Cult. Verwacht een avond vol muziek, voordrachten, performances en film. 

Timetable

19.20 – 19.40 uur  Hence the Bravery in het Atrium
   
19.45 – 20.45 uur Skate Jam Loose Ankles bij Sint-Pancratiuskerk
   
20.20 – 20.45 uur Het Genootschap draagt voor op de eerste verdieping – volg de huilende sjaal
   
20.50 – 21.00 uur Performance Alevtina Kakhidze bij de vitrine
   
19.00 – 21.30 uur Drankjes in de hal


Doorlopend

 
19.00 – 20.45 uur DJ Dreyaz in de hal
   
19.00 – 20.45 uur Foto’s Miko Brepols (Loose Ankles) op de achtergevel van SCHUNCK
   
19.00 – 20.45 uur Documentaire ‘Verstoten’ van regisseur Claire Slingerland op de eerste verdieping
   
19.00 – 20.45 uur Openstelling tentoonstellingen in vitrine, +1, +2, Sint-Pancratiuskerk, Aad de Haas-zaal, Atrium en Kunstdepot

Programma

Muziek
De avond wordt opgeluisterd door een mix van muzikaal talent. In het (bijna gloednieuwe) Atrium presenteert Outpoet, in samenwerking met stichting Raising Grounds, Hence The Bravery. Een band die doorbrak in de monotone dagen van pandemische lockdowns. Ze mixen pop-punk, grunge en andere alternatieve genres. Stevige muziek om te inspireren. Fenomeen DJ Dreyaz zal de avond samenbrengen met een muzikale samenvatting van de afgelopen vier edities van Frictions.

Poëzie en film
Het Belangrijke Genootschap, de talentengroep van PANDA voor jonge makers, zal hun werk in voordrachten delen met het publiek. Kom naar de eerste verdieping van het Glaspaleis en laat je meevoeren door de woorden van deze opkomende schrijvers. En raad eens wie er ook weer is? Publiekslieveling De Huilende Sjaal maakt een comeback! Op deze locatie vindt ook een filmvertoning plaats, in samenwerking met Queer Parkstad. Mis de documentaire Verstoten niet, geregisseerd door Claire Slingerland, die het verhaal vertelt van dak- en thuisloze regenboogjongeren in Nederland.

Skate jam
Skatecollectief Loose Ankles leerden we kennen via Kool Cult. Zij komen terug voor een nieuwe residency. Ze verrassen ons met een nieuwe ramp en laten voor de Sint-Pancratiuskerk hun kunsten zien. De foto’s van Frictions X Kool Cult die fotograaf en skater Miko maakte zijn te zien bij het Glaspaleis.

Nieuwe tentoonstellingen en performance
Tijdens Frictions Recap worden vier nieuwe tentoonstellingen bij SCHUNCK opengesteld. Check het nieuwe werk van Lizzie Veldkamp in het kader van Dreaming Out Loud op de eerste etage. In het kunstdepot vind je een nieuwe selectie kunstwerken gekozen door Nancy Nijsten namens hulpgroep ‘Een hart voor een ander’. En de installatie Shuttlecock van Jean Tinguely bekijk je in het Atrium. Tot slot, speciale aandacht voor de bijzondere tentoonstelling in twee delen van de Oekraïense kunstenaar Alevtina Kakhidze. In de vitrine van het Glaspaleis presenteert zij Windows, signs of peace en in de Pancratiuskerk laat ze werk zien van veertien andere kunstenaars uit Oekraïne onder de titel What hinders a sermon becomes one. We eindigen de avond met een performance van Alevtina Kakhidze rondom de vitrine.

De pilotedities

Midden in de tentoonstelling 'Levenslang: 10 jaar David Bade in Heerlen' vierden we in de winter van '23/'24 verspreid over vier avonden Frictions Festival. Er werd genoten van voordrachten, performances, workshops en muziek - terwijl diversiteit, kunst en community werden gevierd.

Bekijk de aftermovie van Frictions 4 hier:

Meer info over de eerdere edities

Frictions #4 - Boos - met Kool Cult op 7 maart
Frictions #3 - Blij - Outpoet Night XL
Frictions #2 - Bang - 18 januari
Frictions #1 - Bedroefd - 14 dec

Alle datums