Jean Tinguely: Shuttlecock

7 april t/m 30 juni 2024

SCHUNCK presenteert de imposant bewegende sculptuur Shuttlecock (1990) van de Zwitserse kunstenaar Jean Tinguely (1925-1991) in het Atrium, de nieuwe tentoonstellingsruimte van SCHUNCK. 

Waar

SCHUNCK Glaspaleis

Prijs

€ 0,-

Jean Tinguely staat bekend om zijn bewegende en zelfvernietigende machines die een spektakel van beweging en geluid produceren. De kunstenaar was gefascineerd door doelloze beweging en maniakale snelheid en daardoor ook door het racecircuit. Tinguely ontwierp gedurende drie jaar – van 1988 tot aan zijn overlijden in 1991 – de zijspannen en racepakken van zijn vriend en autocoureur René Progin. De zijspan uit 1988 werd gedemonteerd tot de sculptuur Shuttlecock.

Over Jean Tinguely

Jean Tinguely was een kunstenaar die zich in de tegendraadse kunstwereld van de jaren 60 bewoog. Hij behoorde tot de groep Nouveaux Réalistes met onder meer de kunstenaars Niki de Saint Phalle, Daniel Spoerri, Arman, Yves Klein en Christo. Deze groep zag in elk alledaags gebruiksvoorwerp de mogelijkheid om het te bewerken tot kunst. Naast het gebruik van gevonden voorwerpen, was er ruimte voor toeval en bezat hun werk veelal een speelse humor en een non-conformistisch anti-kunst karakter – elementen die ook aanwezig zijn in Tinguely’s Shuttlecock.

De installatie is gratis te bekijken in het Atrium en te bereiken via het Kunstdepot.

Shuttlecock (2)