Overzichtstentoonstelling DSM-kunstcollectie
In 2024 schonk dsm-firmenich de kern van haar kunstcollectie aan de gemeente Heerlen. Deze collectie, een van de oudste bedrijfscollecties van Nederland, verrijkt de gemeentelijke kunstcollectie van SCHUNCK met werk van regionale, nationale en internationale kunstenaars.
Waar
SCHUNCK Glaspaleis
Vanaf najaar 2025 wordt de DSM-kunstcollectie voor het eerst getoond in een overzichtstentoonstelling, verspreid over SCHUNCK Museum, het Nederlands Mijnmuseum, het Raadhuis en andere locaties in Heerlen. De tentoonstelling betrekt ook de gemeenschap met favoriete keuzes van bewoners uit de Mijnstreek.
De geschiedenis van de DSM-kunstcollectie weerspiegelt de transitie van DSM van staatsbedrijf naar mondiale speler, met aandacht voor innovatie en duurzaamheid. De DSM-kunstcollectie vormt, parallel aan de collectie SCHUNCK, een springplank voor beeldend talent uit binnen- en buitenland. De combinatie van de verhalen van beide collecties biedt diverse aanknopingspunten om het verhaal van de voormalige Mijnstreek en de voormalige bedrijfscollectie verder te ontsluiten voor de toekomst, in samenwerking met diverse partners. Zo zal in samenwerking met Heerlenaar Jop Vermeesch, wiens familieverhaal ons naar de Ombillin mijn voert, en beeldend kunstenaar Lara Gasparotto uit Luik, de tentoonstelling het onderbelichte en grotendeels onbekend hoofdstuk van DSM in Indonesië belichten. Hiermee zal tevens nieuw licht worden geschenen op de DSM, de collectie en de verhouding van de collectie met de gemeenschap, die veel verder reikt dan alleen de voormalige Mijnstreek.
De DSM-kunstcollectie bevat werk van onder andere: Frank Ammerlaan, David Bade, Harrie Bartels, Jeroen van Bergen, Rob Birza, Laurens Bisscheroux, melanie bonajo, Tom Claassen, David Czupryn, Pieter Defesche, Sander van Deurzen, Paul Drissen, Hadassah Emmerich, Ruud van Empel, Maarten van den Eynde, Charles Eyck, Itamar Gilbao, Vera Gulikers, Aad de Haas, Jacqueline Hassink, Heringa/Van Kalsbeek, Teun Hocks, Duan Jiangyu, Kaspar de Jong, Claudy Jongstra, Sidi el Karchi, Fransje Killaars, Harry Koolen, Charlotte Lagro, Ger Lataster, Chaim van Luit, Keetje Mans, Jan van Munster, Lucy & Jorge Orta, Stefan Peters, Jacques Reubsaet, Tanja Ritterbex, Donya Saed, Vivianne Sassen, Berndnaut Smilde, Marijke Stultiens, Aline Thomassen, Hans Truijen, Helen Verhoeven, Bas de Wit en vele anderen.
Deze activiteit is onderdeel van het Jaar van het Heerlens erfgoed. In 2025 worden in Heerlen tal van activiteiten en evenementen georganiseerd die het Heerlens erfgoed weer zicht- of voelbaar maken.