Schrit Tmacher Festival Schunck

schrit_tmacher Festival bij SCHUNCK

Als je via de hoofdingang binnenkomt bij SCHUNCK Glaspaleis zie je rechts een groot scherm dat uitnodigt tot dansen. Zet de koptelefoon op en droom even weg in deze voorstelling van Anouk Kruithof voor schrit_tmacher. 

Waar

SCHUNCK Glaspaleis

Prijs

€ 0,-

Beeldend kunstenaar Anouk Kruithof is gefascineerd door dans als vorm van zelfexpressie en empowerment. Ze onderzocht hoe dans zich door de geschiedenis heen heeft ontwikkeld als onderdeel van onze wereldwijde mediacultuur, en hoe dans zich online manifesteert via social media platforms. Samen met 52 researchers van over de hele wereld zocht ze dansvideo’s op YouTube, Facebook en Instagram. Samen vonden ze 8.800 videos, 250 uur aan video-materiaal waarin 1.000 dansstijlen uit alle 196 landen van de wereld gebundeld zijn tot Universal Tongue.

schrittmacher - hal2.JPG

Schrit_tmacher festival SCHUNCK Anouk Kruithof

Universal Tongue

Deze nieuwe 4 uur durende opzwepende video editie van Universal Tongue is ge-edit in samenwerking met Ieva Maslinskaite en geordend op het ritme van de door Karoliina Pärnänen gecomponeerde nieuwe soundtrack. De doorlopende loop van bewegend found footage beeld wist typische categorieën van de wereldorde uit, zoals land, continent of cultuur. In plaats daarvan viert het de rijkdom van onze culturele verschillen en kijkt het naar ons tijdperk van vloeibaarheid, hybriditeit en non-stop verbondenheid, met respect voor de waarde van onze historische en culturele achtergronden en individualiteit.

Kruithof oogstte veel lof voor haar omvangrijke videoproject Universal Tongue (2018-2021) dat in verschillende musea en presentatie-instellingen overal ter wereld wordt vertoond. Universal Tongue is onderdeel van schrit_tmacher Festival. De presentatie kwam tot stand in samenwerking met SCHUNCK.

schrittmacher - hal 1.jpeg.JPG

Schrit_tmacher festival SCHUNCK Glaspaleis

over schrit_tmacher Festival

schrit_tmacher Festival haalt belangwekkende danskunst naar (Zuid-)Nederland en de Euregio, met een scherp oog voor choreografen die niet of nauwelijks in Nederland, zelfs in Europa te zien zijn. Naast dansvoorstellingen in Heerlen, Kerkrade, Aken (D) en Eupen (B) zal tijdens schrit_tmacher Festival het thema dans het publiek behalve op de danspodia ook op de meest onverwachte locaties in de stad verrassen. schrit_tmacher duurt van 28 februari t/m 2 april 2023.

www.universaltongue.com

www.schrittmacherfestival.nl