Dag van de architectuur 2025
Tijdens de Dag van de Architectuur 2025 staat het thema In Transitie centraal. Nederland is volop in transitie, en de architectuurpraktijk beweegt mee.
Op zaterdag, 14 juni 2025 openen 6 gebouwen in onze regio hun deuren voor publiek. Het zijn innovatieve voorbeeldprojecten op het gebied van circulariteit en biobased bouwen, van privé-huis tot gemeenschapshuis, van renovatie tot nieuwbouw. Neem een kijkje achter de schermen en laat je inspireren!
Achtergrond
De uitdagingen van deze tijd op het gebied van klimaat, energie, mobiliteit, economie, landbouw, water en sociale rechtvaardigheid vragen om een fundamenteel andere benadering van onze ruimte. Dit betekent een herziening van hoe we omgaan met de gebouwde omgeving en een andere aanpak in de totstandkoming van gebouwen en buurten. De architectuurpraktijk ondergaat dan ook een ingrijpende verandering. Nieuwe technieken, ontwerpmethodes en vragen uit de samenleving vragen om nieuwe oplossingen van architecten en stedenbouwkundigen.
Architectuurcafé
Als opwarmer voor het landelijke weekend van de Dag van de Architectuur 2025, organiseert SCHUNCK in samenwerking met het Limburgs Architecten Collectief het allereerste Architectuur Café op 13 juni. Onder het landelijke thema ‘In transitie’ zoomen we in op een actuele en urgente vraag: hoe bouwen we toekomstbestendig?
Wat is de Dag van de Architectuur?
De Dag van de Architectuur is er voor iedereen die is geïnteresseerd in architectuur en stedelijke ontwikkeling. Sinds 1986 is de Dag van de Architectuur een landelijk fenomeen dat een groot aantal bezoekers trekt. Veel dorpen en steden stellen bijzondere gebouwen open en bieden een programma lezingen, debatten, tentoonstellingen, films en excursies. Plaatselijk geeft iedere stad of regio het programma een eigen invulling.
De Dag van de Architectuur toont iconische gebouwen en wat architectuur kan doen voor de kwaliteit van onze leefomgeving in de steden, dorpen en regio’s. Architectuur en stedenbouw spelen een belangrijke rol in de oplossing van grote sociaaleconomische en ruimtelijke vraagstukken. Denk hierbij aan democratisering en participatie, de verduurzaming van stad en samenleving en een gezonde verstedelijking.
Deze activiteit is onderdeel van het Jaar van het Heerlens erfgoed. In 2025 worden in Heerlen tal van activiteiten en evenementen georganiseerd die het Heerlens erfgoed weer zicht- of voelbaar maken.