Schunck Eap 2024 Lezing Leo Van Broeck

Architectuurlezing: Leo Van Broeck

Voorafgaand aan de uitreiking en tentoonstelling van de 34e editie van de Euregionale Architectuur Prijs organiseren we een aantal lezingen. Op 10 oktober starten we met Leo Van Broeck.

Waar

SCHUNCK Glaspaleis

Prijs

€ 0,-

Architectuur en stedenbouw in tijden van ineenstorting van ecosystemen

(Stedenbouwkundige) Hoeken: van complexe ontwerpuitdagingen naar kansen voor kwaliteit

De hoofdoorzaak van de massale vernietiging van ecosystemen en biodiversiteit is overmatig landgebruik door de mens. Marktmodel, demografie en footprint blijven ongebreideld groeien. Het gaat dus om veel meer dan klimaat. En laat nu net, naast landbouw, ruimtelijke planning van de menselijke activiteiten, de tweede grootste bron van ruimtegebruik zijn. Is het dan niet hoog tijd om stedenbouw en architectuur (de tanden waarmee de mens natuur eet) om te vormen tot de laatste verdedigingslinie van 'mensenvrije' ruimte? Hoog tijd om te verdichten en ruimte terug te geven aan de natuur? Na het duiden van dat kader gaat de lezing in op de vraag hoe we met onze architectuur, onze stedenbouw en, in het bijzonder, met bouwblokken en hoeken op kwalitatieve wijze kunnen bijdragen aan de aanpak van deze problematiek.

Leo Van Broeck

Leo Van Broeck behaalde zijn diploma ingenieur architect en een baccalaureaat filosofie aan de KULeuven. Hij was 25 jaar gastdocent architectonisch en stedenbouwkundig ontwerpen aan de KULeuven (faculteit architectuur en ingenieurswetenschappen), waar hij nu emeritus is. Van het architectenbureau BOGDAN & VAN BROECK was hij founding partner (2007-2022) en Vlaams Bouwmeester van 2016 tot en met 2020. Hij richtte Stad & Architectuur op in Leuven en lag mee aan de basis van de creatie van het Vlaams Architectuurinstituut (VAI) in Antwerpen.

Zijn voornaamste focus vandaag is gericht op de menselijke oorzaken van de ineenstorting van het planetaire ecosysteem, en het effect van onze economie, ons landgebruik, op de vernietiging van biotopen en biodiversiteit en van de wijze waarop de mens zijn ruimtelijke aanwezigheid op aarde vormgeeft.  Momenteel is hij voorzitter van het Expertencomité klimaat van het Brussels Gewest, lid van de Kwaliteitskamer architectuur van de Stad Keulen, lid van de raad van bestuur van de Stichting Zoniënwoud en lid van de Club van Rome.

Praktische informatie 

  • Datum: donderdag 10 oktober
  • Tijd: 19:00 - 21:00 uur
  • Locatie: SCHUNCK Glaspaleis, Auditorium
  • Kosten: gratis, na aanmelding
  • Voertaal: Engels