Eap Uitreiking

31e Euregionale Architectuur Prijs uitgereikt

Op 19 december is voor de 31e keer de Euregionale Architectuur Prijs uitgereikt. De eerste prijs ging naar Chiara Erhardt en Luca Steinert van RWTH Aachen met het project ‘ritrova.riesi’.  

De EAP is een initiatief van SCHUNCK  en wordt jaarlijks uitgereikt voor het beste afstudeerproject van de vijf architectuurfaculteiten in Hasselt, Luik, Maastricht en Aken. Net als vorig jaar vond de uitreiking online plaats, vanwege de geldende coronamaatregelen. De jury van deze 31e editie bestond uit Thomas Schaplik (juryvoorzitter), Jeroen Geurst, Luise Kister, Paolo Ruaro en Livia de Bethune.

Eerste prijs voor ritrova.riesi

De eerste prijs (€ 2.500) ging naar Chiara Erhardt en Luca Steinert (RWTH Aachen) met het project ‘ritrova.riesi’. Riesi (Sicilië) is een van de plaatsen in Italië die met veel emigratie en leegstand te kampen hebben. Erhardt en Steiner hebben onderzocht hoe een architectonische strategie hierbij kan helpen. De jury roemde het project vanwege haar gevoeligheid voor lokaliteit. “Door nieuwe culturele functies te vinden voor bestaande, verlaten gebouwen, wil het project het stadscentrum en het openbare leven versterken. Het hergebruiken en heroverwegen van bestaande structuren van de stad is een interessant en noodzakelijk thema, dat zinvol was in de context van Riesi”, aldus de jury.

EAP31 2021 Ritrova.riesi door Chiara Erhardt en Luca Steinert

Ritrova Riesi door Chiara Erhardt en Luca Steinert

De tweede prijs (€ 1.250) ging naar Pauline Borremans (UHasselt) voor haar project ‘Recharging Flanders' waterbattery’.  Simone von Grotthuss (RWTH Aachen) won de derde prijs (€ 500) voor haar project ‘Observatory and Hostelry’. 

Op de projectpagina vind je meer informatie over de 30 geselecteerde, beste afstudeerprojecten van dit jaar, inclusief Engelstalig juryrapport, video en de projectanalyse.