Architectuur Café in SCHUNCK: over bouwen met toekomst
Biobased, circulair en losmaakbaar bouwen is in opmars, maar in Limburg nog lang niet de norm. Terwijl de bouwopgave groeit en de noodzaak tot verandering groter is dan ooit, blijft kennis vaak versnipperd. Hoog tijd om kennis te bundelen en samen het gesprek aan te gaan, dus.
Op vrijdagavond 13 juni vindt in SCHUNCK Glaspaleis het allereerste Architectuur Café plaats: een nieuwe bijeenkomst waar praktijk, beleid en onderzoek samenkomen. “Dit is hét moment om regionale kennisdeling te versterken,” zegt architect Rosanne Jansen. “Juist in Limburg.”
Rosanne is architect en mede-eigenaar van Frencken Scholl architecten in Maastricht. Daarnaast is ze actief binnen het Limburgs Architecten Collectief, kortweg LAC, dat samen met SCHUNCK het Architectuur Café organiseert. “Het LAC is een netwerk van 35 architecten(bureaus) uit de hele provincie. Geen stichting, geen officiële status – gewoon een groep collega’s die elkaar opzoekt en kennis deelt. Sinds drie jaar organiseren we bijeenkomsten rondom thema’s die in de praktijk spelen. Dit jaar gaat dat vooral over circulair en biobased bouwen.”
In transitie – ook in Limburg
De avond sluit aan bij het landelijke thema van de Dag van de Architectuur: In transitie. Rosanne: “We staan op een kantelpunt. De manier waarop we bouwen moet anders. Met meer oog voor de milieu-impact en toekomstbestendigheid. Maar dat vraagt om nieuwe inzichten én nieuwe samenwerking. In de Randstad zie je dat circulair en biobased bouwen al zichtbaarder wordt. Hier in Limburg gebeurt dat ook, maar het zit nog te vaak in de niche. De context is anders en de schaalvergroting ontbreekt. Juist daarom is regionale kennisdeling essentieel: om als vakgemeenschap te groeien en impact te maken.”
Eerste editie met ambitie
Het Architectuur Café op 13 juni is een primeur. Zowel voor SCHUNCK als voor het LAC. Rosanne: “We merkten dat onze netwerken elkaar op een mooie manier aanvullen. Waar het LAC sterk is in de praktijk, heeft SCHUNCK een krachtig publiek en een inspirerende plek om samen te komen. Zo ontstond het idee voor een laagdrempelige avond vol inspiratie, met korte pitches en een debat over de toekomst van onze gebouwde omgeving.”
“We brengen mensen uit verschillende hoeken samen,” zegt Rosanne. “Niet alleen architecten, maar ook onderzoekers, beleidsmakers en adviseurs. Die diversiteit is bewust gekozen: om het gesprek breder te voeren én de praktijk beter te begrijpen.” Het debat staat open voor het publiek: iedereen die iets wil vragen, delen of bevragen is welkom. “We willen geen eenrichtingsverkeer, maar echt het gesprek aangaan. Want bouwen aan de toekomst vraagt om meer dan technische oplossingen – het vraagt om visie, dialoog en lef.”
Waardevol netwerkmoment
Na het inhoudelijke programma is er ruimte voor ontmoeting. “De borrel is meer dan een afsluiter,” benadrukt Rosanne. “Het is een waardevol netwerkmoment om anderen te spreken die zich – elk op hun eigen manier – inzetten voor duurzame ruimtelijke ontwikkeling. Nieuwe contacten, onverwachte gesprekken, ideeën die verder groeien – dat is minstens zo belangrijk als wat er op het podium gebeurt.”
Wie na het café nóg meer wil zien, kan op zaterdag 14 juni tijdens de Dag van de Architectuur inspirerende voorbeeldprojecten in de regio bezoeken. Rosanne: “Dan zie je hoe ideeën vorm krijgen in de praktijk. En dat maakt het cirkeltje rond.”