Eap'19 Pascal Moors 7

Dit zijn onze genomineerden/ EAP 2021

De Euregionale Architectuur Prijs wordt elk jaar uitgereikt aan het beste afstudeerproject van de vijf architectuurscholen in de drielandenregio Maas-Rijn. Uit de in totaal 30 voorgeselecteerde afstudeerprojecten (op een gemiddelde van 400 per jaar) zijn zes kandidaten genomineerd.

Maak kennis met de zes genomineerden voor het EAP 2021:

Pauline Borremans

De waterbatterij van Vlaanderen opladen - UHasselt (België)

De effecten van de klimaatopwarming worden steeds zichtbaarder in het Vlaamse landschap. Ondanks een toename van de jaarlijkse gemiddelde neerslag, kampt Vlaanderen met uitdroging van de ondergrond. Er is dringend nood aan een grootschalige landschapsvisie om de lokale drinkwaterwinning in de toekomst te garanderen. Een strategische locatie om het waterprobleem deels op te lossen ligt in De Wijers. Dit is een kwelgebied aan de rand van het Kempisch Plateau waar de moerassen in hoog tempo worden drooggelegd om het land te ontginnen.

Picture 2 model-0.jpg

Felix Andreas Kaiser

Gut Hohenfinow. - RWTH Aachen (Germany)

"Hohenfinow aan de rand van de Barnim - een klein dorp met een grote geschiedenis, die echter niet op het eerste gezicht zichtbaar is." - August Trinius 1884

Deze woorden werden geschreven door een bezoeker van het dorp Hohenfinow in 1884. Het verbazingwekkende is dat deze uitspraak in 2020 nog net zo accuraat lijkt te zijn als toen. Hohenfinow is een landelijke plaats op een uur ten noordoosten van Berlijn. Het ligt in de buurt van de geologische formatie Niederoderbruch, een schilderachtig gebied van weiden, bossen en velden. In het noorden van het dorp ligt een groot landgoed dat het onderwerp is van dit werk.

EAP31 2021 Felix Kaiser

Twan Hermans

FŏVE. - AAM (The Netherlands)

In deze tijd is het belangrijk dat we de (Fŏve) geschiedenis koesteren. De nederzetting Coriovallum (Romeins Heerlen) werd gesticht op de kruising van twee belangrijke Romeinse wegen, Via Trajana en Via Belgica. In de loop der jaren zijn in Heerlen verschillende overblijfselen uit de Romeinse tijd opgegraven. De belangrijkste is de ruïne van een 2000 jaar oud Romeins badhuis, dat tot op heden het oudste oude stenen gebouw van Nederland is.

EAP31 2021 Twan Hermans

Chiara Erhardt & Luca Steinert

ritrova.riesi. - RWTH Aachen (Germany)

Riesi (Sicilië), dat bekend staat om zijn vroegere zwavelmijnindustrie, is tegenwoordig een van de plaatsen in Italië waar veel emigratie plaatsvindt en waar vacatures ontstaan. Van ongeveer 20.400 inwoners in 1930 zullen er in 2020 ongeveer 10.000 in de stad wonen. Na twee jaar onderzoek in Riesi hebben we in 2020 onze centrale vraag geformuleerd: Welke bijdrage kan architectuur bieden als component voor mogelijke actiestrategieën voor een krimpende stad?

EAP31 2021 Ritrova.riesi door Chiara Erhardt en Luca Steinert

Ritrova Riesi door Chiara Erhardt en Luca Steinert

Maximiliane Sattler

A rowing club in Venice. - RWTH Aachen (Germany)

Venetiaans roeien - Voga veneta - is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van Venetië. Al in de 5e eeuw, toen de eerste delen van de lagune werden bewoond, werd de Voga veneta een essentieel onderdeel van de stedelijke ontwikkeling. Als gevolg van veroveringen van de omliggende nederzettingen vluchtten veel inwoners in boten de lagune in op zoek naar beschutting.

EAP31 2021 Maximiliane Sattler

Simone von Grotthuss

Observatory and Hostelry. - RWTH Aachen (Germany)

De duisternis van de nacht werd een zeldzaam fenomeen. Groeiende steden en het onzorgvuldige gebruik van licht zorgden ervoor dat de donkere plekken op aarde kleiner werden of zelfs helemaal verdwenen.

Hoewel het uitzicht op de sterrenhemel voor iedereen altijd een blijvende ervaring was. Nu net als duizenden jaren geleden. Observatoria houden het bewustzijn voor dit culturele erfgoed levend. Hier wordt iedereen aangemoedigd om de alledaagse waarneming in vraag te stellen en te verschijnen in een wereld van beelden en reflecties.

simone