Jakob Naujack (rwth Aachen)

Jakob Naujack wint 33e Euregionale Prijs voor Architectuur

Op 18 november is voor de 33e keer de Euregionale Prijs voor Architectuur uitgereikt. De eerste prijs ging naar Jakob Naujack (RWTH Aachen) voor zijn project ‘How many rooms do you need to live?’. 

De Euregionale Architectuur Prijs wordt jaarlijks uitgereikt voor het beste afstudeerproject van de vijf architectuurfaculteiten in de steden Hasselt, Luik, Maastricht en Aken. De jury voor de 33e editie bestond uit Marie Frioni, Jean-Philippe Jasienski, Piotr Kalbarczyk, Yves Malysse en Mechthild Stuhlmacher.

Eerste prijs voor ‘How many rooms do you need to live?’

De eerste prijs (€ 2.500) ging naar Jakob Naujack (RWTH Aachen) voor zijn project ‘How many rooms do you need to live?’. Volgens de jury is dit project een maatschappelijk statement, waarin Naujack de regelgeving rond sociale huisvesting ter discussie stelt en onderzoekt en heroverweegt wat deze eigenlijk betekenen voor het dagelijks leven. Het project richt zich op flexibele huisvestingsplannen om in te spelen op veranderende gezinstypes, door op een slimme manier de typologie van appartementen te veranderen met de poëtische actie van slechts het ‘sluiten’ van een deur. Het daagt de starre normen van sociale huisvesting uit met creatieve architectonische oplossingen. Deze benadering, rijk aan speelse poëzie en nauwgezette ruimtelijke vormgeving, sluit aan bij de kernwaarden van architectuur: ruimtelijke bekwaamheid, gevoeligheid voor dagelijkse behoeften en eenvoudige oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Onder de term 'ordinaire / extraordinaire' transformeert het project het alledaagse in buitengewoon architectonisch materiaal, waarmee het de concepten van John Habbraken weerspiegelt.

Tweede prijs voor ‘Building Surgery’

De tweede prijs (€ 1.250) ging naar Anatol Pabst (RWTH Aachen) voor het project ‘Building Surgery’. Dit project gaat de uitdaging aan om een immens ziekenhuis te hergebruiken als woningcomplex door middel van gevoelige architecturale interventies. Dit goed uitgebalanceerde, beheerste en realistische voorstel benut op vakkundige wijze een verlaten gebouw voor grootschalige kwaliteitshuisvesting. De student toont een duidelijk begrip van wat er op het spel staat, waarbij hij ervoor zorgt dat de voorgestelde ruimten, inclusief de gevelplint van het gebouw, bewoonbaar zijn. De visualisaties van het project bereiken een afgewogen balans – passend en verfijnd – wat goed aansluit bij het project.

Derde prijs voor ‘Pôle multifonctionnel’

Het groepsproject ‘Pôle multifonctionnel’ door Emelyne Delchambre en Isalyne Dries (ULiège) won de derde prijs (€ 500). Dit project richt zich op de revitalisering van een landelijk gebied in de buurt van Spa. De jury was onder de indruk van de zeer zorgvuldige analyse van de plaats en haar geschiedenis, wat leidde tot een strategie die herverbinding bevordert. Dit dient niet alleen om het lokale openbare leven te versterken, maar ook om de uitwisseling van voedselproductie tussen de dorpen te stimuleren. De hernieuwde waardering voor langzaam openbaar vervoer is een opmerkelijk aspect, het voorkomt dat lokale mensen naar grotere steden verhuizen en draagt bij aan de verbetering van de bestaande landelijke omgevingen. 

Tentoonstelling EAP

  • Datum: 20 november t/m 15 december 2023
  • Tijd: 8:00 - 19:00 uur
  • Locatie: UHasselt - Campus Diepenbeek, Agoralaan – Gebouw E, 3590 Diepenbeek (België)
  • Entree: gratis

Let op: de tentoonstelling is gesloten in het weekend, behalve zondag 26 november

Voor meer informatie over de 30 nominaties - de beste afstudeerprojecten 2023 - inclusief juryrapport, videopresentaties en projectanalyse kijk je hier.

De EAP 2023 wordt gesponsord door: Creative Industries Fund, Provincie Limburg, Gemeente Heerlen, Architektenkammer NRW.