Heerlen Rooftop Project

ON TOP OF… SCHUNCK

Ter afronding van het Heerlen Rooftop Project (fase 2) vindt op vrijdag 1 september bij SCHUNCK deel 2 van de slotmanifestatie plaats.  

In navolging op deel 1 van de slotmanifestatie eind 2022, presenteren we in september deel 2. Tijdens deze editie draait het om regionale & Euregionale ruimtelijke toekomststrategieën voor Parkstad Limburg. Wat is nodig om de regio Parkstad Limburg goed voor te bereiden op toekomstige uitdagingen, zoals klimaatverandering, nieuwe energiebronnen, circulariteit, economie, infrastructuur, mobiliteit, landschap en vergroening van steden, maar ook welzijn en woningbouw? En welke kansen biedt de geografische ligging in de Euregio?

In deel 2 van de slotmanifestatie - ter afronding van het Heerlen Rooftop Project (fase 2) – nemen we een kijk naar toekomstige strategieën van de regio Parkstad in de context van de Euregio. De grote grensoverschrijdende ruimtelijke visies en de strategische afspraken, die daarvoor nodig zijn, worden besproken, maar ook de regionale plannen rond om de bovengenoemde thema’s van Parkstad en onze buurlanden.

Programma

14:00 uur

Inloop (koffie/fris/vlaai)

14:30 uur

Introductie door Andrea Croé, Senior Curator SCHUNCK

14:35 uur

Grensoverschrijdende plannings- en bouwcultuur

Ronald Wilmes, algemeen directeur IBA Parkstad Limburg
Monica Linder-Guarnaccia, voormalig directeur IBA Basel
Gespreksronde met Reimar Molitor (onder voorbehoud), secretaris Regionale 2025; Sonja Beeck, IBA expertenraad Bundesministerie en sprekers.

15:20 uur

Euregionale ruimtelijke strategie Parkstad Limburg

Z’LEU & Rheinisches Revier Holger Hoffschröer, RHA & Marc Maurer, MUA
Gespreksronde met Memeth Celik, hoofd afdeling stadontwikkeling stad Aken; Casper Gelderblom, wethouder Heerlen; Franz-Josef Türck-Hövener, wethouder Herzogenrath en sprekers.

16:05 uur

Grensoverschrijdende universitaire samenwerking

Doorontwikkeling Euregionale Architectuur Prijs (EAP)
Master Transcity regions
Andrea Croé, sen. Curator SCHUNCK & Christa Reicher, Prof. Lehrstuhl Städtebau RWTH Aachen
Gespreksronde met Rolf Westerheide, Architektenkammer NRW (aangevraagd); Julietta Zanders, directeur PEP (Professional Experience Programm); Stefan Devolderen, dekaan Fac. Architectuur UHasselt.

U bent van harte uitgenodigd om aansluitend aan het symposium mee te gaan naar de opening van het New Regional Bauhaus in het oude Rabo Bank gebouw aan de Promenade. (5 minuten loopafstand).

Partners

Stadsregio Parkstad Limburg

IBA Parkstad

RWTH Aken