Stadskantoor Heerlen Francien Houben SCHUNCK

SCHUNCK x Raadhuis Heerlen

©Mecanoo Architects

Eind augustus opent het gerenoveerde raadhuis en nieuwe stadskantoor in Heerlen. Het raadhuis werd 75 jaar geleden gebouwd door Frits Peutz, de Heerlense architect die ook tekende voor het Glaspaleis.

De afgelopen jaren is het raadhuis gerenoveerd - het gebouw wordt nu verbonden aan het nieuwe stadskantoor, dat werd ontworpen door Mecanoo. De opening vindt plaats in het weekend van 26 augustus.

lezing francine houben

Op 27 augustus organiseert SCHUNCK samen met de gemeente Heerlen ter gelegenheid van de opening van het nieuwe stadhuis een lezing van architect (en oprichter van Mecanoo) Francine Houben. Houben liet zich bij het ontwerpen van het nieuwe stadskantoor inspireren door de architectuur van het gerenoveerde raadhuis.

De lezing vindt plaatst op 27 augustus 2023, tijdens de stadmaakweek van Cultura Nova, en sluit aan bij het thema van de Dag van de Architectuur - Toegang I Toegankelijkheid. En dat past weer mooi bij het nieuwe stadskantoor, waarvan het achterliggende ontwerpconcept staat voor open- en toegankelijkheid en verwelkoming van burgers, gasten en medewerkers. Na de lezing is er ruimte voor discussie. Vervolgens zijn er een aantal rondleidingen door het gebouw.

Kijk hier voor meer info en aanmelden.

tentoonstelling raadhuis

Vanaf 27 augustus is er in de hal van het raadhuis de tentoonstelling 'Raadhuis: de collectie van toen tot nu tot ooit' te zien. Hierin presenteert SCHUNCK een dwarsdoorsnede van de gemeentelijke kunstcollectie, de oudste publieke verzameling eigentijdse kunst van Limburg.

Met enkele sleutelwerken van Cobra en de ‘Amsterdamse Limburgers’ wordt stilgestaan bij de ontstaansgeschiedenis van de collectie in de jaren ‘50. Ook geeft de presentatie een goed beeld van de verdere ontwikkeling van de kunstcollectie, die net als de stad zelf gekenmerkt wordt door vernieuwing. Er is werk te zien van onder andere Yael Bartana, Constant, Hadassah Emmerich, Romy Finke, Ger Lataster, Keetje Mans en Dan Zhu.

De tentoonstelling is vanaf 27 augustus tijdens kantooruren te bezichtigen.