Heerlen Rooftop Project

The Heerlen Rooftop Project feestelijk geopend

1 Jul 2022

Op donderdagavond 30 juni werd The Heerlen Rooftop Project geopend voor genodigden. Er werd genoten van een de natuur midden in de stad, onder het genot van een welkomstdrankje, een live jazz combo en enkele openingswoorden.  

Tijdens het welkomstwoord door Kor Bonnema (Directeur Bestuurder SCHUNCK), en een toelichting op het project vanuit Andrea Croé (Curator Architectuur SCHUNCK) was het genieten op het dak van Q-Park Putgraaf. De introductie door René Seijben (Manager Expojaar, IBA Parkstad Limburg) werd helaas onderbroken door de gevreesde bui. Goed voor de planten, zeker, maar door de duur en hevigheid van de regen moesten bezoeker even onderdak elders zoeken. Het samen schuilen onder de tent van de Twee Gezusters was echter ook zeer sfeervol. Hier nam burgemeester Roel Wever beschut en wel nog even het (openings)woord.

De enthousiaste reacties waren er niet minder om. De tuin is daadwerkelijk een oase van bloemen, kruiden en blije bijen geworden. Een flink contrast met het grijze betonnen parkeerdek dat het ooit was. Vanaf 2 juli is de daktuin geopend voor bezoekers. Deze zal elke zaterdag en zondag geopend zijn van 12.00 tot 20.00 uur, tot mid-oktober. In het openingsweekend zijn er extra activiteiten voor de kinderen, zoals schminken en bloembommen maken (van 12.00 tot 15.00).

Over the Heerlen Rooftop Project

Onder het motto Op je dak! organiseert SCHUNCK deze zomer the Heerlen Rooftop Project op het dak van parkeergarage Putgraaf. Het grijze parkeerdek wordt tijdelijk tot een kleinschalige urban farming tuin getransformeerd, om aandacht te vragen voor het thema klimaat, hittestress en groen in een stedelijke omgeving. De tuin is opgedeeld in groene kamers die biodiversiteit stimuleren en natuur de stad in brengen. Het architectencollectief Selvatico, één van de winnaars van de ideeënprijsvraag (2019), heeft het ontwerp gemaakt. Het project is mede tot stand gekomen dankzij de financiële steun van IBA Parkstad.