Volle zaal voor lezing Francine Houben in Raadhuis Heerlen

30 Aug 2023

Afgelopen zondag, 27 augustus, vond voor een nokvolle zaal in het volledig gerenoveerde Raadhuis een uitverkochte lezing door Francine Houben (Mecanoo Architecten) plaats, gevolgd door een levendig debat.

Hoewel het nieuwe stadskantoor en gerenoveerde Raadhuis van Heerlen al een tijdje in gebruik zijn, werden de twee gebouwen afgelopen weekend officieel en feestelijk geopend. Dat ging gepaard met lintjes, praatjes en rondleidingen. Zondagmiddag vertelde architect Francine Houben in het Raadhuis over haar ontwerp van het nieuwe stadskantoor, plus de renovatie van het Raadhuis zelf. Het achterliggende concept van het ontwerp staat voor open- en toegankelijkheid en verwelkoming van burgers, gasten en medewerkers. 

Lezing Raadhuis Francine Houben Door Eefje Pieters 46

Credits: Eefje Pieters

De lezing van Francine Houben ging over het ontwerpproces, het nieuwe werkmodel en de verbinding van oud en nieuw. Bijvoorbeeld door het spiegelen van elementen in het Raadhuis van architect Frits Peutz (1896-1974), zoals de grote trap en terugkerende natuurlijke materialen.

Aansluitend vond een discussie plaats tussen Francine Houben, Jo Coenen, Casper Gelderblom en Mark Feron (en het tweehonderd koppen tellende publiek) over traditie, moderniteit en toekomstgerichtheid. De rondleidingen door zowel de nieuwbouw als het pas gerenoveerde raadhuis van Peutz rondden de geslaagde middag in een schitterende, zonovergoten ruimte af.

Voor de geïnteresseerden biedt de gemeente Heerlen rondleidingen aan door het nieuwe stadskantoor en het gerenoveerde Raadhuis. Kijk voor meer info op de website van de gemeente.