Winnaar EAP 2022 bekend

18 Oct 2022

Afgelopen weekend werd voor de 32e keer de Euregionale Prijs voor Architectuur uitgereikt - een wedstrijd die door SCHUNCK als architectuurinstituut wordt georganiseerd. De eerste prijs ging naar Martin Gjoleka (RWTH Aachen) voor zijn project ‘Unzeitgemässe Betrachtungen’.  

Na twee jaar met online edities vond er dit jaar tot veler vreugde weer een fysieke prijsuitreiking en tentoonstelling plaats. Deze vonden en vinden allebei bij de Maastricht Academy of Architecture plaats. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt voor het beste afstudeerproject van de vijf architectuurfaculteiten in de steden Hasselt, Luik, Maastricht en Aken. De jury voor de 32e editie bestond uit Pieter Bedaux, Caroline Lateur, Johnny Leya en het voorzittersteam Judith Reitz en Jerome Paumen.

Top drie voor Aken, Luik en Maastricht

De eerste prijs ging naar Martin Gjoleka (RWTH Aachen) voor zijn project 'Unzeitgemässe Betrachtungen'. Volgens de jury behoeft dit project een diepe, uitgebreide beschouwing; met name de bijbehorende film waarin hyperrealistische afbeeldingen ons verleiden om deel te nemen aan een overgecontroleerde werkelijkheid.

De tweede prijs ging naar Alexander Collette, Xavier De Lanève en Adrien Vanwerst (ULG Luik) voor het project 'IACOBUS SANDWICH'. Dit project integreert een museum, een bibliotheek, een bar, co-working spaces en andere gemeenschapsfuncties binnen zijn stedelijke context, middels een speelse, briljante metafoor van de ‘sandwich’. Dasha Murashkina van de gastuniversiteit Maastricht Academy of Architecture won de derde prijs (500 euro) voor haar project 'Het alle wateren badhuis', een zeer rustig en sereen project waarin baden, contemplatieve architectuur, cinematografie en poëtische sferen samenkomen.

Bekijk het volledige juryrapport hier.

Je kunt de bijbehorende tentoonstelling nog tot 4 november bezoeken bij Academy of Architecture Maastricht, Herdenkingsplein 12 in Maastricht.

Kijk hier voor meer info.