David Bade werkt in SCHUNCK aan groepsportet Pink Peril Rollerderby

Zevende editie David Bade tekent Heerlen onder de tafel

David Bade meets Pink Peril Roller Derby 

Bade duikt vanaf het najaar van 2020 in de wereld van een zestal bijzondere groepen en clubs in het Heerlense. Zo traint hij straks wellicht mee met de voetbalclub RKSV Groene Ster en is het de wens om samen te werken met Mondriaan GGZ. De dames van Pink Peril Roller Derby bijten in november 2020 het spits af. Bade houdt in de openbare ruimte atelier, om onder de neus van het publiek aan de slag te gaan met nieuwe werken.

 

Pink Peril Roller Derby

In Heerlen zijn sinds 2011 de dames van Pink Peril in dit ‘roller derby’ actief. Roller derby is een zogenaamde full contact sport, waarbij twee teams op rolschaatsen op een ovale baan (track) met elkaar de strijd aangaan. Zonder bal, zonder puck, zonder whatever. Een soort ‘American football’ op rolschaatsen, zonder bal. Snelheid en behendigheid op rolschaatsen spelen hierbij een belangrijke rol, maar tactisch inzicht en teamwork zijn minstens zo belangrijk. En zelfvertrouwen, durf. Om je tegenstanders te imponeren.

In Nederland zijn momenteel 14 rollerderby-teams actief, met de meest tot de verbeelding sprekende namen: de Northern Lightning Rollergirls uit Groningen, Parliament of Pain uit Den Haag, Rotterdam Deathrow Honeys, Rotten Rebels uit Dordrecht en de SuckCityRocknRollerDolls uit Breda. Pink Peril is het enige Limburgse team, en speelt ook mee in de nationale league. Momenteel telt de club ongeveer 25 actieve leden. Overigens zijn ook mannen welkom. Bij Pink Peril trainen momenteel drie mannen, van wie twee in het Luikse mannenteam van de Vi-Kings competitie spelen vanwege het feit dat in Nederland (nog) geen herencompetitie van de grond is gekomen.

Badeklasse

Tegelijkertijd scouten David Bade en SCHUNCK creatief beeldend talent. Hier is behoefte aan omdat Heerlen geen kunstacademie of ander hoger kunstonderwijs kent. Het talentontwikkelingstraject start eind 2020 en duurt drie jaar.

Iedereen die kan en wil, mag meedoen

In de werving van talent ligt de nadruk op jongeren, maar oudere geïnteresseerden zijn ook welkom. Het uitgangspunt is: ‘iedereen die kan en wil, mag meedoen’. Een groep van ongeveer acht deelnemers wordt door David Bade persoonlijk begeleid. Daarbij nemen alle eerstejaars van de Maastricht Institute of Arts deel aan het project. Zo leren zij de werkwijze van David Bade en de kunstpraktijk buiten de muren van het lokaal en het museum. 

Mede mogelijk gemaakt door

Logo VriendenLoterij Fonds RGB