Afbeelding van een deel van de vitrine van SCHUNCK. In de vitrine staat een hoog paneel met daarop een zwart-wit afbeelding van Andy Warhol met een lipstick in zijn hand.

Bezoekersrecord voor SCHUNCK Museum met Warhol-expositie

Andy Warhol: Vanitas, de tentoonstelling die van het najaar van 2024 tot maart dit jaar SCHUNCK Museum in het teken zette van vergankelijkheid, heeft een record gebroken. Ruim 30.000 bezoekers kwamen naar het Glaspaleis – het hoogste aantal ooit voor een tentoonstelling in het museum. Daarmee groeide Vanitas uit tot een artistiek én regionaal succesverhaal. 

Warhol in Parkstad: kunst raakt de regio

De tentoonstelling wist een breed publiek te trekken. 26% van de bezoekers kwam uit Limburg, 66% uit de rest van Nederland en 8% uit het buitenland. Ook het onderwijs haakte sterk aan: ruim 5.000 leerlingen van 48 onderwijsinstellingen uit Heerlen, Parkstad en de regio bezochten de expositie – van basisschool tot mbo en universiteit. Voor veel scholieren was het bezoek méér dan kijken: ze namen deel aan rondleidingen, kregen lesmateriaal op maat of werkten creatief met de thema’s uit de tentoonstelling.

Een aantal ouders en hun kinderen staan in de museumzaal voor een aantal kunstwerken van Andy Warhol. De rondleidster vertelt hen een en ander over de werken waar zij naar kijken.

Warhol leeft in de stad

De tentoonstelling beperkte zich niet tot het museum. In samenwerking met onder meer Filmhuis de Spiegel, de Nieuwe Nor, Vista College, Sevagram, het Toon Hermans Huis en Parkstad Limburg Theaters werd een programma ontwikkeld dat de hele stad betrok. Zo bracht Bettie Serveert een ode aan de jaren ’80 met een speciaal Warhol-concert in de Nieuwe Nor. In het Cultuurhuis Heerlen vond, samen met het Toon Hermans Huis Parkstad, een editie van het Warhol Café plaats: een middag over vergankelijkheid, met dans en een lezing door rouwexpert Manu Keirse. Daarnaast opende de Tears Factory haar deuren aan de Geleenstraat 40, een creatieve hub geïnspireerd op Warhol's legendarische Factory, waar mode, kunst en muziek samenkwamen in workshops en masterclasses.

Bezoekers in rolstoelen luisteren naar rondleider in het museum tijdens Andy Warhol Vanitas.

Culturele beleving mét impact

Warhol bracht niet alleen bezoekers naar het museum, maar ook naar de stad. “Bezoekers maakten van hun museumbezoek een dagje Heerlen,” zegt directeur Kor Bonnema. “ Ze bleven hangen, gingen winkelen of samen iets eten.” Onderzoek wijst uit dat de tentoonstelling zorgde voor een economische spin-off van €1,4 miljoen voor de stad.

Internationale waardering

Artistiek leider Fabian de Kloe: “Met Andy Warhol: Vanitas hebben we een meer persoonlijk verhaal over Andy Warhol kunnen vertellen. Vanitas werd cultureel en educatief breed opgepakt met diverse partners. Ook is het bijzonder dat de tentoonstelling, inclusief de stukken van het Rijksmuseum, tot onze verrassing, vanaf oktober 2025 in The Andy Warhol Museum in Pittsburgh te zien is. Het verhaal is nog niet af.”

Nog meer Warhol

Hoewel de tentoonstelling formeel is afgelopen, leeft de energie nog voort. Afgelopen weekend opende de eindexamenexpo We & Warhol, met werk van leerlingen van het Bernardinuscollege en het Sintermeertencollege. En van 16 t/m 18 april presenteert Sevagram in het Glaspaleis de resultaten van een bijzondere samenwerking tussen bewoners, mantelzorgers en medewerkers – allemaal geïnspireerd op hun bezoek aan Vanitas.

Partners, subsidiegevers en sponsoren

De tentoonstelling Andy Warhol: Vanitas had niet tot stand kunnen komen zonder de bijdragen van partners,  subsidiegevers en sponsoren. Veel dank aan: Gemeente Heerlen, Ondernemersfonds Heerlen, Provincie Limburg, Blockbusterfonds XTRA, Cultuurfonds, Fonds voor Cultuurparticipatie, Fonds21, Mondriaanfonds, Rijksdienst Cultureel Erfgoed, Rosas Donamus,Wiertz, VSBFonds, De Haan/ Mosa beveiliging, Xtern IT, Hizkia, Damsté, Limbourg & Partners Maastricht, Banenrijk Limburg, Glashandel van Ooyen.