David Bade bij SCHUNCK

Bijzonder kunstproject SCHUNCK en Mondriaan

Van 14 tot en met 25 maart houdt kunstenaar David Bade openbaar atelier in het restaurant van geestelijke gezondheidszorg organisatie Mondriaan in Heerlen.  

Vanuit de bijzondere ontmoetingen en verhalen die Bade op deze locatie - John F. Kennedylaan 301 - hoopt te vinden, gaat hij onder de neus van het publiek aan de slag met nieuw werk voor de Heerlense kunstcollectie van SCHUNCK. 

De week van de psychiatrie

In de week van de psychiatrie wordt er landelijk aandacht besteed aan het feit dat 1 op de 4 mensen een psychische kwetsbaarheid heeft. In Limburg worden er diverse activiteiten georganiseerd. Mondriaan sluit dit jaar aan bij de activiteiten die in Limburg georganiseerd worden in het kader van de Week van de Psychiatrie en heeft de organisatie ondersteund door middel van sponsoring.

Herstel bij een psychische kwetsbaarheid is een persoonlijk en uniek proces, een ontdekkingsreis, géén rechte weg. Mondriaan is een belangrijke partner voor de mensen in Zuid-Limburg die dit proces doorlopen. Door deelname aan de week van de psychiatrie dragen we eraan bij dat er over dit thema gesproken wordt. Kwetsbaarheden delen is sterk en hulp is er in allerlei vormen en maten.

‘David Bade tekent Heerlen onder de tafel’

Het openbaar atelier is onderdeel van de levenslange samenwerking tussen SCHUNCK Museum en David Bade. Deze houdt in dat Bade gedurende zijn leven met regelmaat terugkeert naar Heerlen om uiteenlopende Heerlenaren in telkens wisselende setting en omgeving op te tekenen. Deze werken worden toegevoegd aan de gemeentelijke collectie die door SCHUNCK wordt beheerd. Zo ontstaat een beeldarchief dat het DNA van Heerlen vastlegt. Door de aankoop van het werk van David Bade treedt SCHUNCK buiten de muren van het museum en gaat het voor lange tijd de dialoog aan met de stad en haar inwoners.

De kunstenaar en SCHUNCK willen het project: ‘David Bade tekent Heerlen onder de tafel’ voortdurend vernieuwen en door ontwikkelen. Dit bereiken ze, onder andere, door het aangaan van bijzondere samenwerkingen, zoals ditmaal met medewerkers en cliënten van Mondriaan en de koppeling met de Week van de Psychiatrie. De kunstenaar gaat met medewerkers en cliënten in gesprek en zal hun verhalen verwerken in een schilderij.

Lees meer over deze editie >

Lees meer over het project >

Logo VriendenLoterij Fonds
Logo Mondriaan ggz slider