Creatieve coaching met Kool Cult
Life Cipher, een gezamenlijk initiatief van Kool Cult en SCHUNCK Museum in Heerlen, is inmiddels ruim over de helft. Sinds de start in mei '24 hebben de deelnemers al flinke stappen gezet. Tijd voor een update dus.
Zes jonge makers, elk met hun eigen stijl en ambitie, krijgen bij Life Cipher de kans om te groeien onder begeleiding van drie doorgewinterde coaches: Jop Vermeesch, Gert-Jan van Stiphout (samen Kool Cult) en Alvin Schepers (Dookie). Het coachingstraject biedt ruimte voor experiment, reflectie en ontwikkeling – precies wat nodig is om uit te groeien tot een zelfstandige maker in een stad vol potentie.
Sinds de start in mei 2024 hebben de deelnemers al flinke stappen gezet. De eerste evenementen zijn georganiseerd, de jongeren pakken steeds meer regie en durven hun ambities serieus te nemen. De komende maanden bouwen ze, ieder op zijn of haar eigen manier, nog verder aan hun groei.
Vertrouwde gezichten
Life Cipher is ontstaan vanuit de behoefte om jonge talenten in minder traditionele disciplines zoals videografie, muziek en breakdance een plek te geven. De coaches zetten hun ervaring en netwerk in om de jonge deelnemers te helpen hun plek te vinden in het culturele landschap. Gaandeweg werd steeds duidelijker hoe belangrijk individuele aandacht is. Jop legt uit: "Aanvankelijk werkten we in groepssessies, maar die bleken uitdagend vanwege de verschillen in niveaus en behoeftes van deelnemers. Door elke coach twee deelnemers te laten begeleiden, konden we gerichter en effectiever werken. De grote vraag 'hoe maak ik mijn dromen waar?' bleek voor velen veel te groot en vroeg om meer gerichte sturing. Nu we dat als coaches hebben opgepakt, komen deelnemers beter uit de verf."
Volgens Alvin is het belangrijk dat deelnemers binnen Life Cipher de ruimte krijgen om te twijfelen. “Je ziet dat ze vaak denken: als ik nu A kies, sluit ik B uit. Maar dat is niet zo zwart-wit. We helpen ze begrijpen dat elke keuze weer nieuwe wegen opent – en dat een koerswijziging ook een stap vooruit kan zijn.” Daarom wordt binnen Life Cipher veel aandacht besteed aan reflectie en gesprek. “Soms wil iemand iets omdat het ‘gewoon vet’ klinkt. Dan stel ik vragen: wat betekent dat voor jou? Wat levert het je op? En dan zie je vaak dat er ineens veel meer achter zit – op artistiek vlak, maar soms ook op persoonlijk niveau.”
Stappen leren zetten
Naast begeleiding draait coaching bij Life Cipher ook om het aanbrengen van structuur. Creativiteit ontstaat vaak júist door bepaalde beperkingen: te veel vrijheid leidt al gauw tot keuzestress. Jongeren denken dan aan een eindpunt, terwijl het traject bedoeld is als eerste stap op een langere weg. Door kaders te bieden, helpen de coaches deelnemers overzicht te krijgen en concreet aan hun ontwikkeling te werken.
Jop: "Het gaat erom dat we duidelijk maken welke kleine stappen ze kunnen zetten om dichter bij hun doelen te komen, zonder bang te zijn fouten te maken. De beste inzichten ontstaan vaak spontaan, buiten geplande sessies. Je moet de juiste vragen stellen, goed luisteren, en hun eigen gedachten spiegelen – zodat ze zelf herkennen wat ze echt willen."
Van reactief naar proactief
Door die structuur ontstaat ruimte om zelf keuzes te maken – en verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen pad. Dat is precies waar Life Cipher op inzet: jongeren leren hun ontwikkeling actief vorm te geven in plaats van af te wachten. Jop: "We zien hier in Heerlen veel mensen reactief zijn, er wordt vaak gedacht vanuit wat er niet kan of lukt. Met Life Cipher proberen we dat om te draaien door hen te laten ervaren dat ze zélf kansen kunnen creëren. Als dat besef doordringt, zet dat van binnen iets in beweging.”
Alvin ziet hoe dat ook in de praktijk werkt: “Mensen begraven hun passie heel snel met het vooral niet kunnen. Ik zeg altijd van oké, maar je hebt eigenlijk maar één reden nodig waarom iets wel moet lukken. En daar moet je voor gaan en niet voor die 200 redenen die je hebt verzonnen om iets niet te doen. Ik sprak laatst een meid die heel graag muziek wilde maken, maar geen geld had voor een microfoon. Die kwam ik later tegen, waarbij ze vertelde dat ze twee weken amper had gegeten om zo het geld voor de mic bij elkaar te krijgen. Die had ze inmiddels. Dit is natuurlijk een beetje drastisch, maar het is wel passie. En dat wil ik zien.”
Samenwerking: de kracht van diversiteit
De samenwerking tussen SCHUNCK en Kool Cult is een essentieel onderdeel van het succes van Life Cipher. SCHUNCK biedt de jonge organisatie structuur en ondersteuning, zoals communicatie en financiën. Zo kunnen de coaches zich weer op de deelnemers richten. Gert-Jan: "Wij bereiken een doelgroep die SCHUNCK anders lastig weet te benaderen. Tegelijkertijd profiteren wij enorm van de professionaliteit en het netwerk van SCHUNCK. Zo benutten we van beide organisaties het beste om gezamenlijke projecten op te zetten."
Het stempel van SCHUNCK wordt door externe partijen ook gezien als kwaliteitskeurmerk. Jop: "Wanneer deelnemers zeggen dat ze verbonden zijn aan SCHUNCK, openen scholen en andere instanties sneller deuren. Het geeft hen erkenning en zorgt ervoor dat ze meer ruimte krijgen om aan hun talenten te werken."
Netwerk in cultuur
Life Cipher biedt meer mogelijkheden dan oorspronkelijk gepland, vertelt Jop. "We hadden budget voorzien voor vier evenementen, maar dankzij de actieve medewerking van iedereen binnen de stad, kunnen we nu zelfs twee extra edities organiseren. Eén evenement vindt plaats op 4 mei, het andere op de donderdag voor het IBE-festival. Het is onze hoop dat het laatste evenement, georganiseerd door enkele deelnemers, na Life Cipher blijft voortbestaan. Daarnaast zijn we samen met Vista College en SCHUNCK in gesprek om een nieuwe opleiding op te zetten voor creatieve ondernemers, genaamd 'Arts in Business', om deelnemers ook na het traject verder te ondersteunen in hun ontwikkeling."
De coaches vinden het vooral inspirerend om te zien hoe deelnemers zich ontwikkelen tot zelfstandige makers. De ondernemersbijeenkomst 'The Gap', die na een eerste succesvolle editie nu volledig door deelnemers zelf wordt georganiseerd, is daarvan een mooi voorbeeld. Het zelfvertrouwen en de zelfstandigheid van de deelnemers groeit aanzienlijk.
Duurzame impact
De grootste winst van Life Cipher ligt volgens de coaches in het creëren van een duurzaam platform voor talentontwikkeling in Heerlen. "We bouwen aan een omgeving waarin jongeren ontdekken dat ze niet weg hoeven om hun dromen te realiseren," zegt Gert-Jan. "Dit versterkt niet alleen het individuele talent, maar zorgt ook voor blijvende verbindingen binnen de stad."
Zo zijn er al mooie resultaten te zien: deelnemers nemen zelf initiatief en maken verbinding met lokale instanties. Luc, Gwen en Marciano hebben bijvoorbeeld contact gezocht met de gemeente om betere trainingsplekken voor breakdance te realiseren. Dit zijn krachtige voorbeelden van hoe deelnemers hun eigen toekomst actief vormgeven en hoe Life Cipher nu al impact maakt op de stad. "Onze droom is dat Heerlen een plek wordt waar nieuwe generaties makers zich thuis voelen, waar ze zich willen vestigen en hun talenten blijvend kunnen ontwikkelen. Life Cipher is een eerste stap naar die toekomst."