Curator1x

Curator voor een keer van start

Begin november is het nieuwe seizoen van Curator voor een keer bij SCHUNCK van start gegaan. Na eerdere succesvolle edities met Parc Imstenrade (2020) en vorig jaar Vrie-Art, is het nu de beurt aan ‘PAND.  

‘PAND is, zoals ze het zelf beschrijven, “een kameleonachtige presentatie-instelling die zoekt naar alternatieve functies van ruimte binnen het stedelijk weefsel.” Daarbij biedt ‘PAND jong talent in de vrije kunsten een podium en reageren ze op een leeglopende maar veelbelovende binnenstad van Heerlen. Vanuit de mening dat er te weinig stimulering in de vorm van een podium aanwezig is, organiseert ‘PAND evenementen die een jonge generatie moet inspireren om het beste in zichzelf naar boven te halen. Een lokale creatieve club dus, waarvan een deel nu in de collectie SCHUNCK mag duiken.

Want bij Curator voor een keer wordt een groep mensen uit de regio uitgenodigd, om hun eigen tentoonstelling in te richten met werken uit de collectie SCHUNCK. Zo krijgen ze enerzijds meer inzicht in het proces van cureren en selecteren – en alles wat daarbij komt kijken – en leren ze anderzijds de werken uit de collectie beter kennen. Vanuit ‘PAND doen zeven deelnemers mee aan deze editie.

De eerste twee bijeenkomsten zijn al geweest; hierin werd kennis gemaakt met elkaar én met de werken van SCHUNCK. Ook werd de planning doorgenomen en bekeken wat er allemaal moet gebeuren in aanloop naar hun tentoonstelling begin 2023. Tijdens de volgende bijeenkomsten wordt van de longlist een shortlist gemaakt, wordt er gewerkt aan een zaalboekje, publieksbegeleiding, inrichting, opening, enzovoorts.

De collectie bevat ruim duizend werken, en de deelnemers aan deze editie lijken alles te willen onderzoeken, cultuurfanaten als ze zijn. Dat gebeurt via onlinebronnen, boeken, video’s en natuurlijk toelichting en uitleg vanuit de curatoren. ‘PAND staat nu al bekend om hun onderzoekende inslag en verrassende vragen. De deelnemers zijn relatief jong, veelal zelf kunstenaar of anderszins creatief bezig. Het belooft nu al een verrassende tentoonstelling te worden.