De politiek van het dagelijks leven in SCHUNCK
Vanaf 18 mei is in het trappenhuis van SCHUNCK 'De Politiek van het Dagelijks Leven' te zien: een serie muurschilderingen waarin vier kunstenaars hun visie geven op de invloed van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden.
Wat betekent dit verdrag – dat sinds 1954 de staatsstructuur regelt tussen Nederland, Aruba, Curaçao en Sint-Maarten – voor het dagelijks leven binnen het Koninkrijk?
Via hun muurschilderingen onderzoeken Christopher Pablo, Elijah Nicholas, Marcel van den Berg en Ruthvienca Pietersz hoe bestuurlijke, economische en sociale machtsverhoudingen doorwerken in de alledaagse realiteit. Volgens curator Raenys Martis biedt het project ruimte voor dialoog, reflectie en confrontatie. Bezoekers worden uitgenodigd om te kijken, na te denken en mee te praten over de manier waarop politiek verweven is met ons dagelijks leven.
Aan de andere kant van de oceaan
De Politiek van het Dagelijks Leven sluit aan bij de tentoonstelling Aan de andere kant van de oceaan, waarin de verbinding tussen Curaçao en Limburg centraal staat. De thematiek van de hoofdtentoonstelling wordt op verschillende plekken in het Glaspaleis verder verdiept, zoals met deze muurschilderingen in het trappenhuis.
De muurschilderingen maken deel uit van een langere traditie binnen SCHUNCK Museum, waar sinds 2012 kunstenaars interveniëren in de architectuur van het Glaspaleis. Deze kunstwerken, verspreid over de vijf verdiepingen van het trappenhuis, zijn tijdelijk zichtbaar maar voor altijd een onderdeel van de collectie.
De Politiek van het Dagelijks Leven is tot en met 14 september 2025 gratis te zien tijdens openingstijden van SCHUNCK Glaspaleis.