Eerste editie van Frictions festival smaakt naar meer

21 Dec 2023

Op 14 december openden we onze museumdeuren voor de eerste van vier emotioneel geladen avonden tijdens het ‘Frictions Festival’. 

De rode draad van de avond was de emotie ‘bedroefd’, vertegenwoordigd door een indrukwekkende, collectief vervaardigde lange sjaal als symbool voor huilbuien, warmte en troost. De komende edities op 18 januari, 22 februari en 7 maart belichten de emoties ‘bang’, ‘blij’ en ‘boos’, geïnspireerd door de tentoonstelling ‘Levenslang: 10 jaar David Bade in Heerlen’.

Editie 1: Bedroefd - Hang me om je heen

Elke editie van Frictions nodigt SCHUNCK een andere groep uit om de avond te cureren, en op 14 december trapte literatuurplatform PANDA af. Radiomaker Martje Schoemaker leidde het publiek door een emotionele reis, waar regionale helden en literaire grootheden, waaronder leden van Het Belangrijke Genootschap, hun persoonlijke reflecties deelden. Indrukwekkende voordrachten kwamen van Yana Wings en Kunstbende-winnaar Lena Claesen. Schrijver Dennis Gaens en dramaturg Selm Wenselaers verkenden de thema's verdriet en troost in speciaal voor het festival bedachte performances en een nagesprek, gevolgd door een voorproefje van Octavie Wolters’ aankomende boek over troost. Abu Bakarr Sidikie Mansaray sloot af met een woord van hoop, terwijl componist Reggy van Bakel de avond omlijstte met betoverende elektronische ambientmuziek.

Echte mensen

De woorden van dank van Merlijn, van PANDA, weerspiegelen perfect de sfeer van de avond. Hij benadrukte het magische gevoel dat ontstond door het gezamenlijke idee van de sjaal en de avond zelf. De warmte en kwetsbaarheid van de aanwezigen creëerden een unieke en oprechte ervaring. Het Frictions Festival bewees met deze eerste editie dat het niet draait om kunstgrepen of nepshows, maar om echte mensen die zich durven openstellen. Een avond waarin de façades werden afgepeld en de diepste emoties werden blootgelegd. Bedankt aan alle deelnemers voor hun kwetsbaarheid en prachtige bijdragen. Het was, zoals Merlijn het treffend verwoordde, ‘ram vet’.

Save the date

Op 18 januari vindt de tweede editie van Frictions plaats, met als thema 'bang'. Frictions Festival en Queer Parkstad presenteren voordrachten, performances, workshops, muziek en een interactieve tentoonstelling. Er is onder meer een muzikaal optreden van White Canvas en Gigi Love en je ziet de documentaire 'Verstoten', over dak- en thuisloze regenboogjongeren in Nederland. De speciale gast van de avond is Sammy Malary, met haar voorstelling 'The Fear of Queer'. Laat je meevoeren in een emotionele reis, waarbij verdriet, boosheid, angst en vreugde samenkomen in een krachtig verhaal.