Eindexamenleerlingen exposeren in SCHUNCK: kwetsbaar, eigenzinnig en ongefilterd
Leerlingen van het Bernardinuscollege en Sintermeertencollege tonen hun eindexamenwerk in de tentoonstelling We & Warhol in SCHUNCK Glaspaleis.
De expositie bundelt krachtige, persoonlijke en experimentele werken die thema’s verkennen als sterfelijkheid, consumptie, subculturen en identiteit – onderwerpen die ook Andy Warhol bezighielden.
Eindexamenwerk in het museum
We & Warhol is het resultaat van een intensief traject waarin havo- en vwo-eindexamenleerlingen uit de stroming beeldende kunst en vormgeving hun eigen artistieke stem hebben onderzocht. Waar normaal jaarlijks één school deelneemt, werkten dit jaar beide scholen tegelijk mee aan de expositie. Een bewuste keuze die vraagt om toewijding van zowel de scholen als SCHUNCK, maar ook zorgt voor een rijkere en meer diverse presentatie.
“We doen dit al tien jaar, maar dit is de eerste keer samen met Sintermeerten. Die samenwerking maakt het echt bijzonder,” zegt Myriam Custers, docent kunst & beeldende vormgeving aan het Bernardinuscollege. “Het is bovendien een mooi podium voor de leerlingen. Exposeren buiten school, in een museum waar iedereen kan binnenlopen – dat gaat echt verder dan het klaslokaal.”
De samenwerking startte in december met een kick-off vanuit SCHUNCK op school, gevolgd door een bezoek aan de tentoonstelling Andy Warhol: Vanitas. Leerlingen kregen een introductie in Warhols thematiek en werkten vervolgens zelfstandig aan hun eigen bijdrage. Binnen vaste thema’s – zoals Vanitas, consumptie, subculturen en tijdscapsules – kregen ze volledige vormvrijheid.
“Niet iedereen voelde zich even aangesproken door het overkoepelende thema Vanitas. Daarom was het fijn dat SCHUNCK aanvullende invalshoeken aanreikte,” aldus Custers. “Zo konden leerlingen iets kiezen dat bij hen paste – en dat zie je ook terug in de werken: het zijn echt verschillende persoonlijkheden.”
Kwetsbaarheid, lef en eigenheid
De expositie toont schilderingen, tekeningen, videowerken en installaties. Opvallend is de openheid waarmee leerlingen hun onderwerpen benaderen. Ze laten zich niet afschrikken door zware thema’s, maar maken ze juist persoonlijk. In de Aad de Haas-zaal zijn drie videowerken te zien, waaronder een film over dragcultuur.
“Kunstenaars streven er vaak naar om zich zo onbevangen en eerlijk uit te drukken – precies dat zie je terug bij deze jonge makers,” zegt Simoon Hanssen, educatiespecialist bij SCHUNCK.
Persoonlijke verhalen achter het werk
Een van die makers is Kyra Valkenburg, leerling van het Sintermeertencollege: “Ik schilder normaal realistische landschappen, dus Warhols stijl ligt best ver van me af. Toch wilde ik iets maken dat echt bij mij past. Mijn werk gaat over mijn angst voor de dood – iets waar ik het eigenlijk nooit over heb. Het was spannend om daar zo open over te zijn, ook naar mijn familie toe. Maar juist daardoor werd het ook waardevol. We hebben er mooie gesprekken over gehad.”
Ook Louise Kersemakers van het Bernardinuscollege koos voor een persoonlijk werk, in een voor haar ongebruikelijke vorm: “Normaal teken ik als kunstvorm, maar voor deze expositie besloot ik voor iets heel anders te gaan. Ik heb vijf foto’s gemaakt over het thema ijdelheid en kwetsbaarheid. Geen enkele keer zie je mijn gezicht – het is alsof je me stiekem bekijkt in alledaagse situaties thuis. Fotografie leek me lastig, maar juist daarom was het een leuke uitdaging voor mijn eindproject. Door deze tentoonstelling heb ik een bredere inkijk in de kunstwereld gekregen. Ik kende Warhol vooral van zijn bekende werken, maar nu heb ik zijn andere kant ontdekt – zoals zijn fotografie en hoe hij stromingen combineerde. Dat vond ik inspirerend.”
Van atelier naar expositiezaal
Leerlingen kregen niet alleen een plek in de expositiezaal, maar werden actief betrokken bij beslissingen over de presentatie: wel of niet op ooghoogte, met of zonder achtergrondkleur? Curator Charlotte Coenen begeleidde de opbouw en SCHUNCKs Janneke Peters hielp bij de productie. De beoordeling van het werk gebeurt vanuit de scholen zelf, maar door de professionele setting in SCHUNCK krijgt het werk een extra podium.
Feestelijke opening
De officiële opening vond plaats op vrijdag 4 april in SCHUNCK Glaspaleis, met bijdragen van onder anderen wethouder Arlette Vrusch en Jack Cortenraad, waarnemend rector van het Bernardinuscollege. De feestelijke bijeenkomst vormde het startpunt van een bijzondere tentoonstelling vol jong talent.
We & Warhol is nog t/m 4 mei gratis te bezoeken in de Aad de Haas zaal en de +1 van SCHUNCK Glaspaleis, van dinsdag t/m zondag tussen 12.00 en 17.00 uur. Tijdens Pasen is de expositie gesloten.