Schunck David Bade Kerst

Fijne feestdagen van SCHUNCK en David Bade

De feestdagen naderen en 2024 staat al in de startblokken. Een jaar waar we gretig naar uitkijken; er staat immers veel moois op het programma. 

Geheel in lijn met de actuele tentoonstelling Levenslang: 10 jaar David Bade in Heerlen, vroegen we David Bade om een passende kerstboodschap op te tekenen. De kunstenaar focust hierbij op de typische Heerlense mentaliteit: vóórwaarts. Ook in moeilijke tijden.

David Bade: “De fanfarefiguur draagt SCHUNCK als trommel op zijn borst en slaat daarmee het ritme voor kunst en cultuur in Heerlen. De kerstboom in zijn hand is sober, het is immers niet gepast om in deze tijden onze rijkdom en uitbundigheid te etaleren. Maar er is ook een positief geluid. In de piek van de boom wordt de pagina omgeslagen van 2023 naar 2024, terwijl de kerstvrouw op het gebouw met de witte vlag zwaait. Want vrede op aarde is uiteindelijk toch de ultieme kerstgedachte?"

Schunck David Bade Kerst

Kunst en cultuur wordt gedragen door velen

In de vitrine bungelen olielampen, die licht brengen en tegelijkertijd een verwijzing zijn naar de mijnen, die onlosmakelijk verbonden zijn met Heerlen. Bade vervolgt: “De figuur met meerdere benen staat symbool voor het feit dat kunst en cultuur wordt gedragen door velen. Maar tegelijkertijd wil ik met dit beeld vooral dat ferme van het doorgáán uitstralen. Moedig voorwaarts! Dat past echt bij Heerlen, de mensen en haar geschiedenis, die gekenmerkt is door ups en downs. Ondanks de zware tijden, wereldwijd en lokaal, vind ik dat de mensen in Heerlen heel rekbaar en flexibel zijn. Ik wens hen dan ook toe dat er niet alleen wordt teruggekeken, maar vooral vooruit wordt gegaan. Daarbij mogen risico’s worden genomen die niet gecalculeerd zijn – ook dat is des Heerlens. Dingen dúrven, onzekere stappen in de toekomst zetten en in het diepe springen. Dus ik zou zeggen: volg de fanfareman, kijk vooruit maar neem ook even de tijd om te reflecteren op ons bestaan. Want ook dat is kunst.”