SCHUNCK inzameling koffers Fenix MigratieMuseum 2023 2

Honderden particuliere donaties gevraagd voor enorm kofferdoolhof

Credits: Loes van Duijvendijk

Heb jij een koffer met een bijzonder reis- of migratieverhaal? Breng deze dan naar de kofferinzameldag van FENIX bij SCHUNCK. Het Rotterdamse museum in oprichting komt op zaterdag 18 maart 2023 naar SCHUNCK om koffers in te zamelen.

FENIX vraagt in totaal 2.000 koffers uit heel Nederland. De koffers zijn bouwstenen voor een groot doolhof, dat na opening van het museum eind 2024, permanent te bezoeken is. Het doolhof staat symbool voor wat het kan betekenen je koffers te pakken en opnieuw te beginnen. FENIX bouwt aan een collectie rondom het thema migratie, met internationale hedendaagse kunst, fotografie, historische objecten én koffers. Het is voor het eerst dat een museum in Nederland op zo’n grote schaal naar koffers en (familie)verhalen vraagt als onderdeel van de collectie.

Bottom-up verzamelen

FENIX bezocht vorig voorjaar zes provinciesteden om koffers in te zamelen. Sindsdien zijn 1.200 exemplaren samengebracht. Nu gaat FENIX in de weekenden van 11, 12 en 18, 19 maart langs in Almere, Leeuwarden, Eindhoven, Heerlen, Zwolle en Middelburg. Op zaterdag 18 maart is in de inzameldag bij SCHUNCK.

Koffers in alle soorten en maten welkom

Koffers van over de hele wereld bereiken FENIX tijdens de inzameldagen. Dat gaat van luxe hutkoffers uit de jaren 1920 tot eigentijdse rolkoffers en rugzakken. Tussen de koffers die al gedoneerd zijn, is ook die van Daisy. Zij schonk de koffer van haar oudoom. Als achtjarig kind kwam haar oom in 1958 met een zogenoemde repatriëringsvlucht naar Nederland vanuit Indonesië. Isis overhandigde de koffer van haar overgrootmoeder aan FENIX; een honderd jaar oud exemplaar uit Kroatië. Anisa vertrouwde haar grote rode rolkoffer aan de collectie toe. Daarmee kwam ze vier jaar geleden uit Pakistan.

De kofferinzameldag bij SCHUNCK in Heerlen is op 18 maart van 10:00 - 16:00 uur. Vooraf aanmelden is niet noodzakelijk, maar zeer gewenst via fenix.nl/koffers

Mail voor vragen naar koffers@fenix.nl, of bel naar 010-3134760.

Logo FENIX